Australsk kæmpekvæg med smag for orkideer får debut i Odense

Kvægracen Murray Grey kan for første gang ses på Det Fynske Dyrskue.

Farven er grålig, pelsen er blød og kampvægten er enorm – i omegnen af 1000 kilo for den maskuline udgave. Navnet er Murray Grey, som er en kvægrace, som kun findes ét enkelt sted i Danmark, nemlig ved den fredede mose, Urup Dam, i nærheden af Langeskov.

Midt i juni tager kvægracen for en kort stund ophold to steder i landet, når dens ejer, familien Hadberg-Rasmussen fra Kølstrup, fragter seks stykker Murray Grey-kvæg – en tyr, en ko og fire kvier - til den fynske dyrskueplads midt i Odense, oplyser dyrskue-arrangørerne.

Det er første gang nogensinde, at Murray Grey-kvæget, der har sin oprindelse i Australien, forlader ejendommen og græsmarkerne på Nordøstfyn.

"Vi glæder os meget til at vise vores kvæg frem. Det er jo en stor del af vores liv at passe og pleje dyrene, og derfor er det også en fornøjelse at kunne vise kvæget frem for andre, siger Maria Hadberg-Rasmussen.

Ekstremt mørt kød
Kvægracen udmærker sig ved at kunne omsætte selv meget næringsfattige græsser til så velsmagende og mørt kød, at det af eksperter regnes blandt verdens bedste kødkvalitet.

Kvæget er med i et naturpleje-projekt ved Urup Dam-mosen, der er fredet og lægger jord og undergrund til hen ved 400 forskellige planter, heriblandt flere sjældne og fredede blomster som f.eks. orkideen mygblomst, der takket være omhyggelig naturpleje bevares og fremelskes.

Urup Dam har den største bestand af mygblomst i Danmark - op mod flere tusinde blomster nogle år - og mygblomsten trives kun ved afgræsning. Som en flok robuste gartnere sørger Murray Grey-kvæget altså for hele tiden at passe og pleje bevoksningen. Og selvfølgelig sætter de også undertiden et par orkideer til livs.

"Selv om det kan virke lidt ekstravagant at konsumere orkideer, så er det en del af økosystemet. Planterne kunne ganske enkelt ikke trives uden kvæget, som sørger for at holde siv, græs, træer og buske nede, så orkideerne kan komme frem," siger Folmer Hadberg-Rasmussen.

Lever hovedsageligt af græs
Folmer og Maria Hadberg-Rasmussen stiftede bekendtskab med Murray Grey-kvæget første gang, da de som unge backpackere rejste rundt i Australien. I 2006 købte de en gård ved Kølstrup, og i 2010 importerede de deres første to Murray Grey-kvier fra England.

I dag er bestanden i Urup Dam på ca. 35 styk - takket være skylninger af æg og kunstig befrugtning med sæd fra Australien og England, som hver år udvider bestanden med en halv snes kalve. En del af de 35 stykker kvæg – store som små – afgræsser sammen med Hereford kvæg ca. 40 hektar af det i alt 102 hektar store Natura 2000 område, som Folmers familie har sørget for afgræsning af siden 1975.

"De fleste af dyrene går ude året rundt, og de lever hovedsageligt af græs. Det er en del af deres særlige kendetegn – de er meget nøjsomme dyr og de bliver simpelthen for fede ved for kraftig fodring," forklarer Folmer Hadberg-Rasmussen, som ud over Murray Grey-kvæget også råder over en besætning på 150 stykker malkekvæg.

I weekenden 12., 13. og 14. juni står hele familien Hadberg-Rasmussen, inkl. de tre børn, klar i Odense til at vise udvalgte eksemplarer af Murray Grey-kvæget frem og til at fortælle om dyrene, naturplejen, økosystemet og kødets verdensklasse-kvalitet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.