Det giver pote, når Arne behandler køernes klove

Klovmidlet virker. Arne Høeg Andersen kan se, når han ved høsttravlhed springer et par behandlinger over, at så får flere køer digital dermatitis.

Indtil de købte 12 kælvekvier i 2006, var der praktisk talt ikke digital dermatitis på bedriften. I dag er den mest udbredte klovsygdom hos køer kommet for at blive, og den skal konstant holdes nede. Det har Arne Høeg Andersen, der driver en bedrift med 225 årskøer, konstateret.

Arne Høeg Andersen og hans medarbejder Simon klovbeskærer selv køerne. Det vender vi tilbage til. Vi starter med klovmidlet.

- Vi er kede af, at vi ikke må bruge blåsten længere, men i stedet for bruger vi nu HooFoss, siger han.

Erfaringen er, at det virker ganske godt, når han behandler malkekøerne tre gange om ugen og goldkøerne to gange om ugen.

- Det er den hyppighed, vi stræber efter, men for eksempel, når vi har travlt i høst, kan det være, vi springer over, og så kan vi se, at digital dermatitis hurtigt bliver mere udbredt på klovene, siger han.

100 kroner per ko.

Derfor synes han også, at pengene er givet godt ud. 100 kroner per ko per år har han regnet ud, at det koster at behandle køerne med HooFoss.

Det sker med en Milwaukee rygsprøjte, fordi den billige fra byggemarkedet ikke var god nok. Det er kun klovene på bagbenene, der bliver behandlet. Det er for svært at komme til på de forreste klove, og digital dermatitis er heller ikke så udbredt dér, har han konstateret.

Det er nemmest at sprøjte, når dyrene står op, så han kan sprøjte helt ind under klovspalten. Tidsmæssigt er det et par sekunder for hver klov, og samlet set tager det 15-20 minutter at behandle hele stalden.

- Det er vigtigt, at klovene er i orden. Dårlige klove er lig med mindre mælk i tanken. Køerne kommer ikke op at æde og får ikke fyldt vommen. Risikoen for løbedrejning vokser, og der bliver flere hentekøer til robotterne, siger han.

Problemerne stopper ikke dér. Det giver også flere sygdomme generelt, for eksempel mastitis og forhøjet celletal.

- Drøvtyggere skal spise mange gange, men det gør de ikke, hvis det gør ondt i klovene at rejse sig, fastslår han.

At midlet virker, kan Arne Høeg Andersen også se ved, at pletterne med digital dermatitis først bliver sorte og sidenhen dør. Angrebene kommer formentlig der, hvor midlet ikke rammer kloven. For eksempel kan der være samlet skidt i klovspalten, som så midlet ikke når helt ind i bunden.

Det mest virksomme mod klovproblemer er en udtørring og rene senge.

- Det kan være svært at opnå, når køerne går i en stald, konstaterer han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.