Følg bedriftens forbrug af antibiotika i DMS

Nu kan du følge bedriftens antibiotikaforbrug i DMS og sammenligne forbruget med bedrifter, som ligner din egen.

Af Henrik Læssøe Martin, dyrlæge, Seges

Med en ny løsning kan du nu følge bedriftens antibiotikaforbrug i DMS. Fremover overføres Fødevaresty-relsens beregnede ADD-værdier nemlig hertil. ADD er den enhed, som Fødevarestyrelsen måler og udtrykker antibiotikaforbruget ved. Med ADD-værdierne i DMS bliver det lettere at følge bedriftens forbrug, og der er gode muligheder for at benchmarke sig med andre bedrifter. Seges Innovation har indsat de nye nøgletal i standardopsætningen af Produktionstal og Slagtekalvetjek under Nøgletalstjek.

 

Nøgletal for antibiotikaforbruget

De nye nøgletal vises for besætningens tværfaglige driftsenhed (den driftsenhed, som du bruger til bench-marking, foderopgørelse og kortperiodisk opgørelse i DMS). Antibiotikaforbruget er opgjort for henholdsvis voksne dyr og for kalve-og ungdyr under 24 måneder. Der vises nøgletal for både 9 og 12 måneders rullende gennemsnit (Se figur). Det er værdierne for de sidste 9 måneders gennemsnit, som Fødevarestyrelsen anvender, når de vurderer, om en besætning ligger over eller under ’Gultkort-grænsen’.

 

Sammenlign forbruget med lignende bedrifter

Med ADD-værdierne i DMS er det også blevet muligt at sammenligne medicinforbruget mellem bedrifter, der har samme produktionsform. Store konventionelle mælkeproducenter kan sammenligne deres forbrug med andre store konventionelle bedrifter, økologer kan sammenligne med forbruget hos andre økologer, og slagtekalveproducenter kan sammenligne med andre slagtekalveproducenter. Det har været et stort ønske fra mange landmænd siden ’Gultkort-ordningen’ blev introduceret af Fødevarestyrelsen i 2010.

Sammenligningsgruppen kan, som mange kender det fra Nøgletalstjek, vælges ud fra produktionsgren, besætningsstørrelse, ydelsesniveau med videre.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.