Første svenske ko runder 200.000 kg mælk: Selvfølgelig har hun egen boks og fri adgang til kraftfoder

Sverige er netop blevet beriget med sin første ko, som i sin livstid har produceret mere end 200.000 kilo mælk.

I menneskeverdenen er det i flere sammenhænge udbredt med VIP-pladser. Altså pladser til Very Important Persons. Hos den svenske mælkeproducent Kjell Jonsson i Medelpad i det centrale Sverige kan man med rette tale om en VIC-plads i stalden. Kjell Jonsson har nemlig en Very Important Cow i form af koen 697 Wilhelmine, som er den første svenske ko, der runder en livsproduktion på 200.000 kilo mælk.

Landbrugsmediet Husdjur fortæller, at Kjell Jonsson købte koen på en auktion i 2013 for 14.000 svenske kroner.

- Dengang var mælkeprisen virkelig i bund, men jeg købte koen, som ventede sin anden kalv, fortæller Kjell Jonsson.

Siden har koen produceret løs i Jonssons stald. Når det er gået vildest for sig, er der på daglig basis blev tilføjet 90-92 kilo mælk til tanken alene fra 697 Wilhelmine. Kjell Jonsson fortæller, at det er sket meget få gange, at koen har givet færre end 50 kilo mælk på daglig basis i løbet af de ti år, han har ejet koen.

Og så tilbage til VIC, for de seneste fem år har 697 Wilhelmine fået sin egen særlige boks i stalden, hvor underlaget er blødere, og der er mere plads. Det startede med, at 697 Wilhelmine blev halt og kom på aflastning i boksen, men da hun ikke ville væk derfra igen, fik hun fast residens.

- Når vi skal malke om morgenen, åbner vi lågen, så hun kan komme med de andre køer ind i malkestalden. Men så snart hun er færdig med malkning, vandrer hun tilbage til skåneboksen, fortæller Kjell Jonsson.

Grundet koens præstation med mælk har Kjell Jonsson forbarmet sig og givet hende fri adgang til kraftfoder. 697 Wilhelmine har vist sig at have en særlig præference for kalvefoder, siger Kjell Jonsson og smiler.

Sundhedsmæssigt har der ikke været meget at udsætte på koen, som blev født i december 2010. Kun klovene har drillet ind imellem, men det kan være selvforskyldt på grund af den store mængde kraftfoder, erkender Kjell Jonsson.

697 Wilhelmine er datter af 1319 Wilhelmine, som blev importeret som embryon fra Tyskland af Lars-Gunnar Samuelsson.

I Danmark er der flere gange sket, at en ko har ydet mere end 200.000 kilo mælk.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.