Foderpriser stiger for økologer

En høst med varierende og en del steder lave udbytter, samt flere økologiske husdyr, er foderpriserne for økologiske husdyrproducenter steget.

Når økologiske husdyrproducenter skal købe økologisk korn til kraftfoderet til dyrene, så er prisen pludselig blevet en tand højere end tidligere. Prisen på økologisk korn ligger lidt over 10 kroner højere end sidste år.

Det står i kontrast til, at foderpriserne for konventionelle landmænd falder.

En af grundende kan være det stigende antal af økologiske husdyrproducenter, der kommer, mener Peter Mejnertsen fra LMO Økologi.

"De næste to til tre år, vil der være en lidt større efterspørgsel efter økologisk korn, fordi der kommer flere økologiske husdyrproducenter, mens der ikke er samme stigning i antallet af økologiske planteavlere," siger økologirådgiver hos LMO Peter Mejnertsen. 

Økologisk foderkorn handles i en hvis udstrækning direkte mellem landmændene, men det er grovvareselskaberne, der sætter prisen, da de omsætter størstedelen af kornet. Generelt er grovvareselskaberne gode til at importere det foderkorn, der mangler, fra Østeuropa, hvilket sikrer en fornuftig forsyningssituation, men også at kornpriserne ikke stiger alt for meget, pointerer Peter Mejnertsen. 

Man tager, hvad man kan få

Erik Andersen er rådgiver hos Økologi Rådgivningen Danmark. Han mener, at en af grundende til prisstigningen skyldes det lave udbytte af høsten i år på grund af det tarvelige sommervejr.

"Det er ikke overraskende, at en mindre høst og en større efterspørgsel giver stigende priser. Sådan er markedsmekanismerne. Markedet er privat, så man tager den pris for kornet, som man prøver at få for det," siger Erik Andersen. 

Det har været svært for de økologiske planteavlere at forudse husdyrproducenternes behov for økologiske afgrøder, og prisstigningen sker på baggrund af en større efterspørgsel. 

Erik Andersen ser ikke stigningen som et større problem. Der sker nogle udsving i priserne fra tid til anden, og det skal den enkelte økologiske landmand være rustet til. 

"Som økologisk producent skal man kunne tåle prisudsvingene. Det gør man ved at have styr på det driftsøkonomiske," siger Erik Andersen. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.