Friskt græs kan reducere behovet for dyrt kraftfoder

Tjele Gods er i gang med sin første sæson med friskgræsfodring. Der er blevet sparet en del indkøbt foder uden at tabe mælkeydelse hen over sommeren.

Fugten hænger tungt i luften på en af de sidste dage i oktober, hvor Tjele Gods er vært for et arrangement om fodring med frisk græs.

På markerne er der fortsat kløvergræs at hente, men det fugtige efterårsvejr ville gøre det yderst besværligt at fortørre det til ensilage af ordentlig kvalitet.

- Det ville blive til noget sjask og måske svært at fodre op til højtydende malkekøer, bemærker Bjarne Offersgaard, kvægrådgiver hos Kvægrådgivning Danmark.

Han tilføjer hurtigt, at det blandt andet er på en dag som denne, at fodring med frisk græs beviser sit værd.

- For de lykkes jo faktisk med at hente en afgrøde ind, som har et højt proteinindhold, og som køerne gerne vil æde. Og de sparer indkøbt foder på den måde. Det er grønt guld lige ind på foderbordet, konkluderer han.

Stor besparelse

Driftschef på Tjele Gods, Steffen Døssing, er enig. Han er glad for, at man i foråret traf beslutningen om at gå i gang med at hente frisk græs til køerne med en MaksiGrass-vogn.

Vognen fulgte med, da godset overtog en nærliggende mælkeproduktion og gjorde det muligt at afprøve de hidtidige løse snakke om potentialet i friskt græs.

Hvor meget Tjele Gods har tjent på at fodre med friskt græs er svært at sige meget præcist. Det afhænger især af, hvad græsset sættes til.

På Tjele Gods har man byttet tre kilo tørstof indkøbt kraftfoder ud med tre kilo tørstof friskt græs per dag. Sættes græsset til 1,5 krone per kilo tørstof og det økologiske kraftfoder til 5,5 krone per kilo tørstof, kan der spares 12 kroner per ko per dag.

- Det stemmer nogenlunde overens med min fornemmelse, og vi vil prøve at konkretisere det noget mere i løbet af vinteren, siger Steffen Døssing.

Ydelsen kunne holdes

Han er ikke i tvivl om, at køerne også i næste sæson skal have frisk græs oven på deres fuldfoder i stalden.

- Vi har også formået at holde fedtprocenten sommeren over og faktisk levere mere mælk end forventet. Det er bestemt positivt, begrunder Steffen Døssing.

Han vurderer, at det næppe er muligt at komme højere end de tre kilo tørstof per ko per dag.

- Det ville være en for stor græsmængde at hente ind, og samtidig er vi afhængige af at tilbyde en ration på foderbordet. Køerne kan ikke tilskudsfodres i malkestalden, så der skal være en fuldfoderration at blande tilskudsfoderet i, fortæller han.

I år har de hentet græs på 45 hektar, og de har lært, at de opnår den bedste kvalitet og smagbarhed, når græsset slås med 19 dages interval først på sommeren.

Steffen Døssings indledende frygt for, at fodring med frisk græs ville medføre stribevis af justeringer af foderplanen, har ikke holdt stik.

- Jeg var også nervøs for, om der ville blive for stor forskel i foderoptagelsen, når vi valgte at drysse det friske græs ud oven på fuldfoderet. Men det ser ud til, at køerne selv finder ud af at æde varieret og tage lidt af det hele, fortæller han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.