Fyrig debat på Malkekvægs-forum: Sådan startes de unge køer godt op

Fodring af kvier før og efter kælvning gav stærk, faglig debat i Malkekvægsgruppen på Facebook.

"Mine kvier starter for hårdt op efter kælvning. De kan slet ikke holde til at give så mange liter mælk og får ketose. Jeg har ændret deres foderration og forsøger at afhjælpe problemet med at give dem propylenglycol. Men hvad gør I andre?"

Sådan lød det fra mælkeproducent Hans Jørgen Stougaard i et opslag på Malkekvægsgruppen - se faktaboksen for mere info om gruppen - i sidste uge. Og han fik hurtigt svar og gode råd.

Flere kollegaer bød ind med råd om andre produkter, som kan afhjælpe ketose, ligesom flere pegede på fodringen af kvierne op til kælvning.

»Du kan også overveje at malke dem færre gange den første uge for at presse dem mindre«, lød et råd fra Nikolaj Hansen.

Christian Clement har selv oplevet problemet og kom med følgende løsningsforslag:

»Vi løste ketose problemet ved at erstatte 1,5 kg sodakorn med 1,5kg korn fra slaglemøllen.«

Pas på fodring op til kælvning

Problemets arnested blev også flittigt diskuteret, og her advarede flere mod en for stærk fodring med stivelse op til og lige efter kælvning.

»Prøv at ændre kviernes foderration fra seks-syv måneders alderen til græs, halm og mineraler. Så bliver de ikke fede,« lød rådet fra Christian Thorvaldsen.

Tommy Mølhus Sidelmann anbefalede også en græsrig fodring i opdrætsperioden. Når hans kælvekvier er ti dage fra forventet kælvning, skifter han dog over til goldkofoder.

Faktaboks

Malkekvæg på facebook

  • Find den lukkede gruppe ved at søge ’Malkekvæg’ på facebook
  • Du skal ansøge om medlemsskab
  • Gruppen har pt. ca 7.600 medlemmer
  • Alt kan debatteres og forhåbentlig til gensidig gavn for alle på Malkekvægsgruppen
  • Fagmagasinet Kvæg og Kvæg Plus samarbejder med ’Malkekvæg’

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.