Gå ikke i panik over nye staldregler

Der er mange misforståelser om nye regler for staldindretning, men som regel kan man komme om ved dem i de eksisterende rammer – og det kan være helt godt for køerne.

Nye regler om staldindretning, hjerteordning og diverse koncepter. Man kan hurtigt blive forvirret over, hvad der er krav, og hvad der er muligheder. Sådan lyder det fra Vibeke Fladkjær Nielsen, specialkonsulent hos Seges.

»Der er en hel del forvirring og mange, der overfortolker reglerne, men der er faktisk en stor fleksibilitet i forhold til, hvordan man lever op til de kommende regler«, siger hun.

Kælvning

Kælvningsafdelinger er det helt store issue ifølge Vibeke Fladkjær Nielsen. Mange fokuserer på, at man taler om enkeltkælvningsbokse. Det skal der også være, men de kan godt ligge i fællesarealet, hvis man indretter sig praktisk med nogle låger, påpeger hun. Det tager presset noget af for dem, der tror, at der skal indrettes en særlig afdeling.

»Det betyder ikke, at man skal bygge om. Ofte kan det klares ved at købe lidt inventar«, siger hun.

Børster

Kobørster er også et kæmpe issue, fordi der kommer nye regler om, hvor mange og hvilken type det skal være.

Fra 2022 skal også kalve og ungdyr have kobørster, når de går i en fælles gruppe – altså så snart de går tre sammen. Og det er faktisk ikke så dum en regel, mener Vibeke Fladkjær Nielsen.

»Vi har testet det. Kalvene bruger børsterne rigtig meget, de trives, og det hæver tilvæksten«, siger hun.

Investeringen behøver ikke være voldsom. Hos kalve og ungdyr kan man hænge koste ind i boksene, så finder dyrene selv ud af at gå hen og gnubbe sig op ad dem. Det er ikke højteknologi eller meget dyrt.

For kalve og ungdyr er der ikke krav om, hvor mange koste der skal til. Det er der til gengæld for køer, og her skal man skelne mellem reglerne for økologiske og konventionelle.

»Alle køer skal have adgang til en kobørste, men der må godt være 50 køer om en«, siger hun.

Kravet gælder der, hvor køerne går i længere tid – ikke i for eksempel enkelt kælvningsboks eller enkelt sygeboks, hvor de kun går kort tid.

»Seges har givet mange input til fortolkning af reglerne, så de er til at have med at gøre«, understreger Vibeke Fladkjær Nielsen.

Regler og meninger

Hun oplever, at mange konsulenter og dyrlæger har en faglighed til, hvordan tingene skal indrettes, og det kan der være mange grunde til. Men det er ikke nødvendigvis loven, der siger, at det skal være sådan.

»Det kan være svært at overskue, hvad der er krav, og hvad der er ønsker, men i de fleste tilfælde skal der ikke så meget ekstra til, for at reglerne opfyldes, og reglerne er ikke så dumme for dyrene«, siger hun.

Seges holder i samarbejde med kvægXperten og BK Nord staldmøder, hvor man kan drøfte mulighederne for at leve op til de kommende regler med eksperter og kolleger. Næste staldmøde er 1. marts.

Faktaboks

Staldbesøg, ny lovgivning

  • Tid: 1. marts kl. 10-13
  • Sted: Poul Dissing, Birkildvej 13, 7600 Struer
  • Tilmelding: tlf. 96 15 30 00
  • Arrangører: Seges, BK Nord og KvægXperten

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.