Grise danner ammoniak fem gange hurtigere end køer

Grises afføring er fem gange hurtigere til at danne ammoniak end køer, viser nye undersøgelser.

Nye undersøgelser fra Syddansk Universitet viser en klar forskel på grise og køers gylle, hvor grisenes afføring står til at være den hurtigste ammoniakdanner af de to husdyr.

Det er Henrik Karring, som er lektor i bioteknologi ved Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi på SDU, der sammen med ph.d.-studerende Xiaorong Dai har undersøgt den proces, der er ansvarlig for dannelsen af ammoniak i gylle.

"Når urin og afføring blandes og bliver til gylle, omdanner bakterierne i afføringen urinstoffet i urinen til fordampelig ammoniak. Nogle af afføringsbakterierne indeholder enzymet urease, som er ansvarlig for den enzymatiske omdannelse af urinstof til ammoniak," siger Henrik Karring. 

Fem gange så hurtigt

Afføringens indhold af urease-enzymer gør altså bakterierne i stand til at omdanne urinstofferne til ammoniak. 

Hidtil har det været antaget at urease-aktiviteten var ens for grise og køer, men i det nye studie viser det sig at være forkert. Her var grisenes afføring nemlig klart hurtigst til at omdanne urinstof til ammoniak, hvilket skyldes at deres urease-aktivitet var over dobbelt så høj som køernes.

Bare på et minut havde en liter gylle fra grise dannet 1,5 mmol ammoniak, imens det for køer var bare 0,3 mmol ammoniak. 

Bioteknologiske løsninger

Ifølge Syddansk Universitet kan de nye målinger øge forståelsen for aktiviteten af urease i dyrenes afføring og dermed laves mere nøjagtige modeller for gylles ammoniakdannelse- og fordampning.

"Vores undersøgelser har givet os et rigtig godt udgangspunkt til at fortsætte forskningen med henblik på at finde en bioteknologisk løsning på ammoniakdannelsen i gylle. Jeg håber at vi i nærmeste fremtid finder en effektiv og billig metode til at blokere dannelsen af ammoniak i gylle," siger Henrik Karring.

Udover at ammoniak fungerer som plantegødning, udgør den også en stor del af landbrugets kvælstofforurening i Danmark.

Emneord ammoniak, kvælstof, gylle

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.