Hækkerup: Ammoniakkrav er helt på månen

Det er helt på månen, at Danmark vil reducere ammoniakudledningen med 24 procent, siger Landbrug & Fødevarers nytiltrådte direktør Karen Hækkerup.

Planerne om at begrænse landbrugets ammoniakudledning med 24 procent er vanvittige. Det siger Landbrug & Fødevarers nytiltrådte direktør Karen Hækkerup til Børsen.

»Ingen i EU udleder så lidt ammoniak fra landbruget, som vi gør i Danmark. Alligevel tager alle andre end Danmark bare et lille skridt. De vil ikke genere deres landmænd og forringe deres konkurrenceevne. Men i Danmark går vi foran og siger, at vi kan klare 24 pct. nedgang. Det er helt på månen, og det vil betyde tab af arbejdspladser,«  siger  Karen Hækkerup til Børsen.

Ifølge Landbrug & Fødevarers beregninger kan reduktionen koste samfundet en årlig eksport på 7,5 mia. kroner og en beskæftigelse på 11.000 arbejdspladser.

»Klart, landbrug og fødevaresektor vil gerne forbedre sig og mindske f.eks. ammoniak-udledningerne. Men politikerne skal passe på og tage hensyn, hvis man altså ønsker et fødevareerhverv. Når Danmark går foran, så sætter man en skruetvinge på erhvervet, og det er ikke gavnligt,« siger Karen Hækkerup til Børsen.

Faktaboks

Danmark skal i 2020 reducere sin ammoniakudledning med 24 pct. i forhold til niveauet i 2005.

Det er det absolut højeste reduktionsmål blandt samtlige 27 EU-lande.

Her er det samlede reduktionsmål på 6 pct., imens det for Tysklands reduktionskrav er helt nede på 5 pct.

Emneord

ammoniak

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle