Hver femte kvægavler brød behandlingsregler ved kælvingsfeber
En kontrol afslørede, at en del mælkeproducenter giver for mange behandlinger eller ikke overholder tidsintervaller.

Omkring 20 ud af 100 landmænd behandlede deres køer i strid med de regler, der gælder for behandling af kælvningsfeber. Det viser resultatet af en stikprøvekontrol, som Fødevarestyrelsen har gennemført i 100 tilfældigt udvalgte kvægbesætninger.

De steder, hvor Fødevarestyrelsen fandt fejl, blev køerne behandlet mere end en gang efter kælvning og ofte også uden for de tidsintervaller, hvor det er tilladt. Enkelte gange blev det konstateret, at der på en besætning blev behandlet dyr, uden at landmanden havde den lovpligtige autorisation.

"Autorisationsordningen er netop indført for at sikre, at landmændene får den nødvendige viden og håndelag til at behandle deres dyr rigtigt. Og jeg hæfter mig da ved, at otte ud af ti godt kan finde ud af at behandle deres dyr. Men det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, at vores stikprøve viser, at hver femte kvægavler ikke behandlede i overensstemmelse med de regler, de er blevet autoriseret til at arbejde efter", siger leder af Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold, Flemming Kure Marker.

Siden 2010 har det været muligt for landmænd og medhjælpere at blive autoriserede, så de selv kan behandle deres køer for kælvningsfeber med kalk i koens blodåre samt behandle tilbageholdt efterbyrd i koens livmoder. I dag har næsten 3.000 landmænd en sådan autorisation. Har en landmand ikke en autorisation, skal en dyrlæge stå for behandlingerne.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.