Komælk giver bedre næring end konkurrenterne

Vegetabilske drikke er ikke fuldgyldige alternativer til mælk, fastslår Fødevarestyrelsen i en netop offentliggjort rapport.

I de seneste år har soja-, ris-, havre- og mandeldrikke fået megen medieomtale og mange tilhængere, der helt eller delvist har droppet komælken – enten fordi de ikke kan tåle den eller som del af en alternativ livsstil.

Men mælk har flest vitaminer og mineraler, skriver bladet Mejeri.

Konklusionen findes i en undersøgelse, som Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har udarbejdet for Fødevarestyrelsen. Heri har forskerne analyseret næringsindholdet i en række ris-, havre-, mandel- og sojadrikke og sammenlignet med indholdet i letmælk.

De vegetabilske drikke på markedet er meget forskellige i næringsstofindhold, men selvom ’de bedste’ ligger tæt på komælken, så konkluderer rapporten:

”Sojadrik, havredrik og mandeldrik kan ikke anbefales anvendt som fuldgyldige alternativer til komælk. Selvom der købes calciumberigede drikke, vil de ikke bidrage med vigtige vitaminer og andre mineraler, som findes i komælk.”

Herudover fremhæver rapporten på den negative side, at nogle af drikkene har et indhold af tilsat sukker på højde med sodavand og saft.

Uønskede stoffer

I gennemgangen af de forskellige drikke peger undersøgelsen tillige på, at nogle af dem indeholder decideret uønskede stoffer. Det gælder fx risdrikkene, der indeholder uorganisk arsen ’i ikke ubetydelige mængder’.

”Uorganisk arsen er kræftfremkaldende, hvilket betyder, at mennesker, der gennem mange år dagligt spiser mad med uorganisk arsen, har en forøget risiko for kræft. Derfor fraråder Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen, at forældre og institutioner giver deres børn risdrik,” hedder det i rapporten.

Soja har også et indhold af problematiske stoffer. Rapporten påpeger, at soja er rig på de såkaldte isoflavoner, som har en svag østrogenlignende virkning, og at der er usikkerhed om kort- og langtidsvirkningerne af et højt indtag af disse stoffer i den tidlige barndom, både hos piger og drenge.

Faktaboks

Næringsstoffer og vitaminer i vegetabilske drikke

De vegetabilske drikke har generelt et beskedent naturligt indhold af de vitaminer og mineraler, som komælk typisk bidrager betydeligt med i den danske kost, fx calcium, B2- vitamin, fosfor, jod og selen. Mælk bidrager desuden med B12-vitamin og D-vitamin.

Sojadrikkene har et proteinindhold svarende til komælk. I de produkter, som er tilsat calcium, svarer calciumindholdet til komælkens. Fedtindholdet er det samme eller lidt højere end i letmælk, men med mindre mættet fedt.

Ris- og havredrikke har et betydeligt lavere proteinindhold og et højere kulhydratindhold end komælk. De er tilsat solsikkeolie, som bidrager til et varierende fedtindhold. Det naturlige calciumindhold er lavt, men nogle af drikkene er tilsat calcium i samme størrelsesorden som komælk.

Mandeldrik ligner ris- og havredrikke på proteinindholdet, mens den i fedt- og kulhydratindhold ligner soja- og letmælk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.