Kvægrådgiverne er imponerende knivskarpe: Bundlinje, bundlinje og bundlinje

Ugen på spidsen: Ugens klummeskribent på Kvæg Plus glæder sig over det knivskarpe faglige fokus på de mange kvægbrugsarrangementer, som holdes i disse uger af Seges og de lokale kvægrådgivninger.

Stort set alle kvægrådgivninger afholder markvandringer, bedriftsbesøg eller deciderede temadage i disse uger.

Jeg har haft fornøjelsen af at dække en del af disse arrangementer, som ikke bare har været velbesøgte, men også har haft et meget højt og inspirerende fagligt niveau.

Det har været tumultariske år for både mælkeproducenter og deres rådgivere stort set siden finanskrisens begyndelse. Det har desværre kostet en del mælkeproducenter - men næsten ingen køer og slet ikke noget mælk, tværtimod - og deres kvægrådgivere har også måttet tilpasse sig et færre antal kunder, som så til gengæld har haft væsentligt skrappere og mere specifikke rådgivningsbehov.

Heller ikke Seges er gået ram forbi, men har været gennem en større omkalfatring for at øge sit fokus på at levere brugbar rådgivning med bundlinjefokus.

Nøje tilpassede værktøjer

Hvad det har betydet i praksis, var Grovfoderekskursionen til to veldrevne bedrifter i Vendsyssel tirsdag i denne uge et rigtig godt eksempel på.

De lokale rådgivere i stald og mark fra LandboNord var dybt nede i substansen på bedrifterne med løsninger tilpasset den enkelte bedrifts muligheder, managementniveau og ambitioner med konstant brug af værktøjer til at tjekke, om der nu også er bundlinje i rådgivningen.

Det er derfor ikke one-size-fits-all, der hives ned fra rådgivningshylden, men nøje tilpassede værktøjer.

Seges’ grovfoder- og kvægfolk holdt sammen med andre fag- og branchefolk indlæg om en bred vifte af emner og ny forskning relateret til foder og fodring. Også her var den røde tråd effekten på mælkeproducentens bundlinje samt nye teknikker til at håndtere blandt andet stigende miljøkrav til kvægbruget.

Godt gået

Sådan har det ikke altid været, og det har der også været berettiget kritik af.

Den kritik er der blevet lyttet til både lokalt, i Skejby og på Axelborg, og i dag står dansk kvægbrug med et knivskarpt rådgivningssystem, der med høj fart og stor præcision kan levere forskningsbaseret viden og metoder med bundlinjefokus ud til et kvægbrug under konstant optimeringspres.

Det er ret godt gået og er en helt afgørende forudsætning for fortsat at kunne producere mælk i et så omkostningstungt og lovreguleret land som Danmark.

Som formanden for specialudvalget for foderproduktion og græsmarksdrift, Steen Nørgaard Madsen, sagde i sin velkomst til de 350 deltagere i tirsdagens Grovfoderekskursion: »

Se noget! Mærk noget! Duft noget! Lær noget!«

Det tilbyder både Seges og de lokale kvægrådgivninger i disse uger rige muligheder for. Så det er bare med at komme af sted og få ny inspiration til at udvikle og optimere bedriften.

Claus Solhøj, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.