Landmand: Fugle har ædt tre-fire hektar majs - resten står rigtig godt

Blog fra mælkeproducenten: Niels Holger Nordendahl holder ferie og glæder sig blandt andet over, at majsen har indhentet det tabte.

Af Niels Holger Nordendahl, fortalt til Peter W. Mogensen

Det er ferietid lige nu. Jeg selv holder en uges ferie i campingvognen sammen med familien. Hjemme på bedriften er der ro på og vi er langt med at afvikle ferie for alle, der arbejder hos os.

I marken glædes jeg især over, at majsen står ganske godt. Det lune sommervejr har hjulpet majsen videre efter det kolde forår og de fleste af vores majs er langt med blomstring. En mindre del, det vil sige tre-fire hektar, er dog væk. Her har råger og måger ædt majsene og vi har valgt ikke at så dem om.

Vi har netop sået efterafgrøder i majsen. Af princip sår vi efterafgrøder i alle majsmarker og vi kan dermed så rigeligt opfyldt kravet om efterafgrøder. Det giver os mulighed for at eksperimentere med alternative efterafgrøder. Vi har sået rug i 2,5 hektar for at se, om rugen kan overvintre og give et slæt helsæd næste forsommer. Hvis det skal lykkes, skal rugen ikke vokse sig for kraftig nu, men blot klare sig frem til foråret. Vi får se, hvordan det går.

Vi har stadig tredje slæt græs til at stå. Jeg overvejede at klippe det i uge 29, men da vi har manglet nedbør på det seneste, ville jeg gerne vente lidt. Nedbør har vi fået nu, så mon ikke vi kan tage slæt om to-tre uger?

op og ned i saltmængde

I stalden bruger vi fortsat salt i foderet for at hjælpe køerne til at drikke noget mere på de varme dage. Da vi brugte mest salt, var vi oppe på 450 gram pr. ko pr. dag. Nu er vi nede på 200 gram pr. ko pr. dag.

Der er fordele og ulemper ved at tildele så meget salt. Jeg ser mest på fordelene, hvor jeg især vil bemærke, at køerne trives godt på de varme dage. Og det er ikke fordi, at vi har en stald fyldt med svalende blæsere. Saltet får køerne til at drikke meget vand, så deres væskebalance er i orden.

En ulempe er, at de skider og tisser mere, så vi har været nødt til at hæve sandforbruget i sengene. Men når jeg vejer det op mod, at køerne ikke er varmestressede, så køber jeg gerne ekstra sand.

Saltet har vi også brugt til at stabilisere noget majsensilage, som vi ikke kunne styre. Det har mest været et problem i de små markstakke, som vi bruger om sommeren. Men nu har vi fået styr på det igen.

Faktaboks

Nordendahl

  • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
  • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
  • 11.00 kg EKM pr. årsko
  • Malker to gange om dagen
  • 5 ansatte plus skoledrenge
  • Staldanlæg fra 2009
  • 230 hektar, 90 hektar lejet
  • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
  • Marker passes overvejende af maskinstation
  • 5. generation på ejendommen
  • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
  • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.