Landmand med 300 køer: Celletallet er banket 25 procent ned

Blog fra mælkeproducenten: På Mors er det stilhed før stormen: Efter påske bliver der fuld fart på forårsarbejdet.

Af Niels Holger Nordendahl – fortalt til Frederik Thalbitzer

Himlen er blå, køerne giver 36 kilo mælk i gennemsnit, celletallet er kommet ned og påsken står for døren. 
Det ser rigtig fornuftigt ud alt sammen lige nu. I de her dage sprøjter vi nogle marker ned med Roundup for at lægge dem om. Vi lægger en del græs ud her i foråret, for græsudbytterne sidste år skuffede noget grundet tørke og derfor har vi brug for ekstra i år, så der er foder nok. Det er også fornuftigt vejr til at få ryddet op i noget ukrudt i andre afgrøder nu, men ellers så regner jeg først med at forårssåningen starter efter påske. 

I stalden har vi haft lidt travlt med at få kalve, cirka 40 den seneste måned. De fleste klarer det fint selv. Ydelsen ligger fint. 36 kilo i gennemsnit om dagen og det er lidt højere end årsgennemsnittet, for vi stiler mod 12.000 kilo EKM per årsko eller 32-33 kilo mælk per ko per dag. 

Vi har haft en positiv udvikling i celletallet. Efter vi har sat målrettet ind, er det faldet fra cirka 200.000 til cirka 150.000. 

Det er sket gennem samarbejde på bedriften, hvor vi har sat fokus på malkerutiner og hygiejne. Alt sammen ting vi ved, der skal være styr på, men hvis man ikke sætter særligt fokus på det hen ad vejen, så går det lidt den forkerte vej. For eksempel sådan noget som at være sikker på at få fjernet det, hvis der er lidt mug på toppen af en foderstak. 

Vi har snakket om det på vores mandagsmøder, og sidste mandag holdt vores driftsleder et lille oplæg om det med lidt billeder og beregninger, og så bliver det mere nærværende for medarbejderne, hvad det betyder. Man skal hele tiden holde sin faglighed i fokus. Det er sundt lige at se hinanden i øjnene og spørge ind til det ene og det andet. 

At få celletallet ned betyder både noget for ydelsen og for den pris man får for mælken, så det er virkelig vigtigt. 

Det giver god inspiration. 

Vi prøver også at få folk til at fortælle om noget, der er gået godt i sidste uge. Det kan være alt lige fra, at bilen bruget mindre benzin i sidste ug til at kalvene trives rigtig godt eller at celletallet er lavt. 

Nogle gange tager et mandagsmøde et kvarter, andre gange tager det en time alt efter, hvad der nu kommer op. Men det virker rigtig godt, at medarbejderne kan komme med et oplæg, om det så er tal og sætninger eller nogle billeder af noget på bedriften, man synes andre skal se. 

Faktaboks

Nordendahl

 • 300 køer, 40 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
 • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
 • 11.500 kg EKM pr. årsko
 • Malker to gange om dagen
 • 5 ansatte plus skoledrenge
 • Staldanlæg fra 2009
 • 230 hektar, 90 hektar lejet
 • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
 • Marker passes overvejende af maskinstation
 • 5. generation på ejendommen
 • Niels Holger Nordendahl er 50 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
 • 4 børn – Johanne, 22 år, Magnus 18 år, Laurits 14 år og Agnete 13 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.