Mælkeproducent med 300 køer: Nu bruger vi det nye koncept for mineraler

Blog fra mælkeproducenten: Nu holder SenseHub øje med brunster, så der ikke er svipsere.

Af Niels Holger Nordendahl – fortalt til Frederik Thalbitzer

I november skiftede vi til det nye basismineralkoncept, som Seges har udviklet. Vi har i flere år haft forsøg med mineraler. Seges har lavet overkrydsningsforsøg, hvor vi skiftevis brugte en gårdmineralblanding og en basismineralblanding. Resultatet af forsøgene hos os og ni andre var, at de udviklede en ny basismineralblanding. 

Som jeg har forstået det, er  indholdet af magnesium, mangan, jod, kobber og A-vitamin justeret ned, mens E-vitamin er øget. Det er altså den blanding, vi er gået over til. Vi køber det hos Nutrimin, som har været en god medspiller. 

Køerne er stadig glade og tilfredse og mælkeydelsen ligger stadig lidt over budget. Jeg synes, det er spændende at være med til forsøg og så kunne konstatere, at der er noget, som man ikke behøver at bruge så meget af. Det giver ikke mening at bruge flere vitaminer og mineraler, end at man er sikker på, at koens behov er dækket. 

Som sagt ligger vi inden for budget, selv om vi har sat det en lille smule op i år. Lige nu er det 34,5 kilo EKM per ko per dag. Det svarer til 12.000 kilo EKM per årsko med to gange malkning og vi malker med skiftevis 11 og 13 timer imellem. Det gør vi for at et ikke skal blive for sent eller for tidligt for vores folk, det er jeg godt tilfreds med, de fleste af køerne er jo krydsningskøer. 

Aktivitetsmåler

Vi har lige fået installeret SenseHub aktivitetsmåler på køer og kvier. Jeg synes, vi har haltet lidt bagefter på reproduktion, men SenseHub skulle gerne gøre det nemmere at finde brunsterne, så vi får samlet kvierne op på det rigtige tidspunkt. Det er for dyrt i foder, når det er en svipser, og det påvirker vores klimaeffektivitet. 

SenseHub overvåger også køernes drøvtyggeraktivitet, så medarbejderne kan se, om køerne trives. Men det er altså primært for at overvåge brunster, vi har købt det. 

Lys i staldene

I weekenden var vi ude og servicere lyset i staldene. Vi har vasket lamperne og skiftet en tredjedel af lysstofrørene. Lys er vigtigt for køerne, det ved man jo. Seges har også haft nogle forsøg med lys hos goldkøerne. Der har de vist ikke set den store effekt, men det er under alle omstændigheder dejligt, når der er ordentlig lys i stalden, når man arbejder med køerne. 

CAP-reformen

Ellers er det jo tiden, hvor vi ser frem mod det kommende år. Heldigvis påvirker CAP-reformen os ikke voldsomt. Der er nogle udfordringer omkring brak, men vi har nogle muligheder for at løse det, når vi sår efterafgrøder i majs. Med efterafgrøder tæller den som rotationsafgrøde og på den måde kan vi holde vores rotationer. Vi har 2,3 dyreenheder per hektar, så det kunne være katastrofalt, hvis vi ikke havde den mulighed. 

Når vi kigger fremad uden de helt sorte briller på, er jeg optimist. Selvfølgelig står vi over for udfordringer i forhold til at blive CO2-neutrale på lidt længere sigt, men lad os nu se, hvordan kravene bliver. Selv om vi har stigende udgifter til flere ting, kan vi stadig glæde os over en fin mælkepris, så det går jo egentlig godt. 

Godt nytår!

Faktaboks

Nordendahl

  • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
  • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
  • 11.500 kg EKM pr. årsko
  • Malker to gange om dagen
  • 5 ansatte plus skoledrenge
  • Staldanlæg fra 2009
  • 230 hektar, 90 hektar lejet
  • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
  • Marker passes overvejende af maskinstation
  • 5. generation på ejendommen
  • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
  • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.