Landmand: Min gamle ko fik en andenplads. Jeg er så stolt!

Blog fra mælkeproducenten: Niels Holger Nordendahl deltog med en ko i en sundhedskonkurrence på Agromek. Koen fik en flot andenplads og er tilbage i vante rammer på gården.

Af Niels Holger Nordendahl – fortalt til Peter Winther Mogensen

Som jeg fortalte i sidste blog var vi så heldige, at en af vores ældre køer var udpeget til at deltage i RDM’s sundhedskonkurrence på Agromek. En konkurrence hvor køerne både bedømmes på deres eksteriør på dagen, men også får en mængde vægtede point for deres præstation på mælkeydelse, sundhed og reproduktion hjemme i stalden.

Vores ko vandt i 2018, og jeg havde ikke selv tænkt, at hun kunne komme i betragtning til konkurrencen igen. Med en screening fra avlsforeningens side gjorde, at vi blev opfordret til at deltage, og vi tog spændte til Agromek.

Og jeg må sige, at jeg er voldsomt stolt af vores gamle ko! I et meget hårdt felt blev hun nummer to lige efter en meget flot ko med samme alder. Det har vi fejret på gården, for det er køer som hende, vi gerne vil have flere af. Ugen efter Agromek blev koen insemineret og hvis det går, som det plejer, er hun nok drægtig igen. Hun giver 50 kilo mælk om dagen, så vi presser hende ikke til noget. Men spændende er det da, om hun kan se frem til endnu en kælvning.

Fodervogn på værksted

Her før jul fik vi renoveret vores store fuldfodervogn. Den fik tre nye snegle, nye knive og det helt store service med olieskift i gearkasserne. Det er det tredje sæt snegle, den får sat i, og den har gjort det ufatteligt godt, siden jeg købte den i 2008. Jeg kan godt lide at slide ting og genbruge det vi har, så det passer helt ind i min filosofi, at vi nu opgraderer vognen, så den forhåbentlig kan køre mindst tre år igen. Måske kan den køre mere end det. Det må tiden vise. Jeg ved fra tests af blandekvalitet, at den ligger absolut i top med at lave en homogen foderblanding.

Foruden den store vogn har vi også en lille vogn på ti kubikmeter. Den har en lille traktor foran og er meget let at komme rundt med. Vi bruger den til at blande goldkoblandinger, hvor vi laver både faroff og closeup-rationer. Det er mængder på 800 til 1.500 kilo, og det blander den perfekt. Læg dertil at vi sparer arbejdstid, fordi vi kan have to blandere i gang på samme tid og ikke skal vente på, at de bliver færdige. Det kan bestemt anbefales.

God jul

Torsdag morgen havde vi en lille komsammen for de ansatte. Nogle går allerede på weekend samme eftermiddag og så ses vi ikke hele flokken før i det nye år. Vi har fordelt arbejdsdagene i jul og nytår ud til alle, og så kan man selv bytte rundt, hvis det ikke passer.

Vi gør altid meget klar til juletiden, så vi kun skal lave det mest nødvendige og har tid til det akutte. Jeg indgår også selv i vagtturnus. Det er nu rart at komme ud og få andefedtet brændt af.

Jeg ser med spænding frem mod 2023. Budgettet viser, at min indtjening bliver udfordret af de høje foderpriser. De ser godt nok ud til at vige lidt, men renterne stiger til gengæld og tager en større bid. Heldigvis er mælkeprisen fortsat høj og jeg håber den kan holde status quo så længe som muligt.

Spændende bliver det også med den nye regering i forhold til vores rammevilkår. Man kan sige en masse og lade sig frustrere over CO2-afgift, men vi ved ikke, hvad de vil og hvornår de vil noget. Så længe jeg ikke kender afgiften og beregningsgrundlaget tager jeg det roligt. Jeg håber blot, at vi ikke får unfair konkurrencevilkår. Og så tror jeg, at vi med den nye regering får det bedre end vi kunne have fået. De har uden tvivl handlet om forskellige politiske tiltag bag lukkede døre, så lad os nu se.

Jeg håber det bedste og vil ønske alle en glædelig jul og et godt nytår.

Faktaboks

Nordendahl

 • 300 køer, 50 pct. røde, 30 pct. holstein og resten krydsninger
 • Sælger tyrekalve som spæde til fast aftager
 • 11.500 kg EKM pr. årsko
 • Malker to gange om dagen
 • 5 ansatte plus skoledrenge
 • Staldanlæg fra 2009
 • 230 hektar, 90 hektar lejet
 • Fortrinsvis majs og græs, plus lidt korn
 • Marker passes overvejende af maskinstation
 • 5. generation på ejendommen
 • Niels Holger Nordendahl er 48 år, gift med Mette, der er lærer i Salling
 • 4 børn – Johanne, 20 år, Magnus 16 år, Laurits 12 år og Agnete 10 år

Emneord PLUS, Agromek 2022

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.