Landmand: Nu trænger vi til at danse en dans for solen

Blog fra mælkeproducenten: Holger Hedelund Poulsen håber på, at varmen snart kommer. Majsen fryser og køerne vil ud på marken igen.

Af Holger Hedelund Poulsen - fortalt til Peter W. Mogensen

Er der nogen der kender en dans, som kan få solen til at skinne?

Det tænker jeg på efter tre dage, hvor vandmåleren har registreret i alt 60 mm nedbør. Og så var afgrøderne jo rigeligt blødt op i forvejen, skal jeg hilse at sige.

Vi var heldige at få majsen sået i sidste uge, hvor vi knoklede igennem. Der mangler kun to hektar, hvor der står blankt vand, så der skal ikke køres lige foreløbig.

Det er noget tid siden vi lukkede køerne ud, men idag er de inde igen. Det er blevet for vådt. Goldkøerne er også hentet hjem i tørvejr. Heldigvis kan de fleste af kvierne søge ind under et halvtag.

Græsmarkerne står ellers flot. Det er rigtig græsvejr og jeg håber, at vi snart kan få taget første slæt. Der er uden tvivl et godt lag græs, men jeg vil ikke spå om kvaliteten.

Alt imens jeg tænker på, at nedbørsmængderne i maj er historiske, og at det kan blive tvivlsomt med årets majshøst i forhold til udbytte og kvalitet, så glædes jeg også over landskabet. Træerne er sprunget ud, der er blomster flere steder og alt er dejlig grønt. Det er vigtigt at huske på noget positivt, mener jeg.

Vores vintersæd står også fantastisk og hestebønnerne elsker det fugtige, smålune vejr. De skal forhåbentlig nok blive til noget.

Forbigående sygdom

I en tidligere blog fortalte jeg om et mystisk fænomen i stalden. En dag gik 20 køer ned med noget, der minder om atypisk mælkefeber. Men det var det ikke. Hvad der skete, ved jeg ikke.

Vi fik taget blodprøver af flere syge køer og også af dem, som ikke blev ramt. Og der var intet at se på nogen af blodprøverne. Så måske det bare var noget forbigående? Mit eget gæt er, at det hænger sammen med optageligheden af foderkridt. Måske er den ikke helt, hvad vi tror og forventer?

sælger kvier

Fredag skal vi af med kvier til eksport. Det ser jeg altid frem til, når det kan lade sig gøre. Det er rart at tage lidt af trykket af stalden og økonomisk hænger det også OK sammen at sælge lavdrægtige kvier til levebrug. Jeg har regnet på at vente med at sælge kvierne som højdrægtige, men det kan økonomisk set ikke svare sig.

møder kollegaer igen

De seneste dage har jeg været til de første fysiske landmandsmøder i mere end et år. Det var i Arla-regi og jeg må sige, at det var rart at møde kollegaer igen. Det har været OK at sidde hjemme og deltage via computeren, men det er altså også godt at mødes fysisk.

Hos Arla er vi igang med at debattere fremtiden for selskabet. Det kan skabe en god debat, når målene skal udstikkes og jeg er glad for at få lov til at give min mening tilkende.

 

Faktaboks

Holger Hedelund Poulsen

  • Ejer Møllegård ved Skanderborg. Blogger til Kvæg Plus
  • Har drevet bedriften i 47 år. Stort fokus på hjemmedyrket foder og at mindske klimabelastningen.
  • Til bedriften hører Danmarks højeste punkt, Møllehøj på 171 meter
  • 190 jersey-køer plus opdræt, alle dyr går på dybstrøelse
  • Gennemsnitlig ydelse pr. ko: ca. 11.000 kg EKM
  • Tre DeLaval malkerobotter, leverer non-gmo mælk til Arla
  • 270 hektar stærkt kuperet jord, hvoraf 130 er ejet: Majs, slætgræs og græsmark på 100 hektar, vinterhvede, vinterbyg, vårbyg, hestebønner og vinterraps
  • To ansatte, en elev og en fastansat

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.