Næsten hver fjerde kødkvægsproducent fik sanktioner efter kontrol

24,5 procent - eller næsten hver fjerde - af ejerne af kødkvæg fik i Fødevarestyrelsens seneste kontrol sanktioner, fordi der ikke var styr på tiltrækkelige områder med ly og rene og tørre arealer til dyrene.

Det våde og kolde vintervejr er på vej, og det stiller særlige krav til ejerne af udegående kvæg.

Sidste vinter var nemlig usædvanligt mild, men alligevel fik mere end 15 procent af ejerne - mere end hver sjette - af ejerne at udegående kødkvæg en sanktion og anmærkning, da Fødevarestyrelsen var på kontrolbesøg sidste år. 

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

11 procent af ejerne fik sanktioner, fordi dyrene ikke havde passende tørre hvileområder, eller fordi der ikke var områder med ly og læ. Yderligere 4,5 procent af ejerne fik sanktioner for at holde kvæg på mudrede opholdsarealer ved blandt andet foder- og vandingspladser.

Dertil kommer, at i ni procent af de kontrollerede besætning med kødkvæg på stald blev der uddelt sanktioner for mangel på rene og tørre arealer til dyrene, så dyrene havde våd og gødningsfyldt pels.

Dermed blev der givet sanktioner til næsten hver fjerde besætning.

- For tre år siden fik ejerne større frihed til at sætte dyr på arealer med mindre naturlig beskyttelse for vejret, forudsat at dyrenes behov for beskyttelse altid kan opfyldes, hvis vejret kræver det. Nu har vi kontrolleret, hvordan reglerne fungerer i praksis, og det positive er, at langt de fleste kvægejere faktisk sikrer dyrene mod dårligt vejr, siger Christian Strøyer, enhedschef i Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen har dog også måtte konkludere, at en mild vinter ikke giver sikkerhed for, at forholdene for udegående kvæg er gode nok. 

- Kampagnen viser, at de fleste kvægejere havde styr på dyrenes behov, da de planlagde for vinteren. Men vores kontrol viser også, at nogle kvægejere skal skærpe opmærksomheden på opholdsarealer. I kolde og regnvåde perioder opstår der hurtigt fugtige og mudrede områder såvel ude som i stald, og så er der risiko for, at gødning og strøelse sætter sig i dyrenes pels. Det er ikke god dyrevelfærd, siger Christian Strøyer.

Kontrolkampagnen blev udført mellem 1. januar og 31. marts 2022, hvor Fødevarestyrelsens kontrollører besøgte 203 besætninger med i alt 7.736 kreaturer.

/kold

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.