Ny test finder salmonella i gødning

LVK tilbyder en ny PCR-test, som kan finde salmonella i gødningsprøver fra staldafsnit eller enkelt-dyr.

Besætninger med salmonella får nu et nyt værktøj til at afsløre salmonella i eksempelvis staldafsnit eller hos enkelt-dyr.

Det er dyrlægekæden LVK, som i samarbejde med biotekfirmaet DNA Diagnostics, der har udviklet testen, tilbyder en PCR-test af gødning med henblik på at finde salmonella dublin eller fastslå, om der er andre typer af salmonella på spil.

Hidtil har bakteriologisk dyrkning ved mistanke om salmonella medført direkte flytning til niveau 3, hvis den dyrkede prøve er positiv.

»Det har afholdt nogle landmænd fra at dyrke prøver af frygt for konsekvenserne ved at komme i niveau 3, hvor der er offentlig tilsyn og gebyrer for særslagtning«, fortæller Kenneth Krogh, kvægfagdyrlæge hos LVK.

Men med den nye PCR-test kan man teste uden frygt for at rykke til niveau 3, slår han fast.

»Dermed får vi en helt ny mulighed for rent rådgivningsmæssigt at hjælpe landmændene med at finde kroniske smittebærere eller specifikke staldafsnit, hvor smitten er. Og så kan vi handle på det uden frygt for at rykke til niveau 3,« uddyber Kenneth Krogh.

Han oplever en stor frustration blandt dyrlæger og landmænd over, at det ikke går hurtigere fremad med sanering for salmonella.

»Vi håber at erfaringerne med den nye PCR-test kan bidrage med fremdrift i bekæmpelsen, og at testen på sigt kan integreres i det officielle bekæmpelsesprogram. Derfor har vi også kontakt med Seges,« fortæller han.

To muligheder

PCR-testen gennemføres på LVK’s laboratorium i Hobro, og det er muligt at indsende gødningsprøver fra enkelt-dyr og særlige ’sokkeprøver’, som er stikprøver af gødning i forskellige staldafsnit. Ved udtagning af sokkeprøver monteres et ’net’ på støvlerne, hvorefter man går rundt i et afgrænset staldafsnit og opsamler gødning.

Introprisen er 100 kr. pr. prøve og den foreløbige erfaring er i følge Kenneth Krogh, at især afdækning af smitte i staldafsnit er en øjenåbner for landmændene.

»Ofte har landmændene en fornemmelse af, hvor det kan være galt, og her har vi en mulighed for at af- eller bekræfte deres mistanke. Til gengæld har vi indtil videre ikke fundet mange kroniske smittebærere ved dyrkning«, siger han.

Testmetoden præsenteres på tre møder afholdt af LVK i de kommende uger. Møderne afholdes ved Varde, Agerskov og Hobro.

Faktaboks

Besætninger smittes med salmonella:

  • Stadig flere danske kvægbesætninger smittes med salmonella. 
  • I det seneste år er antallet af ikke-frie mælkeleverende besætninger steget fra 7,9 til 8,8 pct. For de ikke-mælkeleverende besætninger er der nu 2,5 pct. ikke-frie besætninger mod 2,3 pct. på samme tidspunkt sidste år.
  • 16 danske besætninger er i status 3 med særslagtning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.