Optimer din produktion - forebyg arbejdsulykker

Gode arbejdsforhold med de rigtige redskaber er en vigtig brik, når det gælder sikkerhed i arbejdet med kvæg.

Af Anette Østergaard, Kvægrådgiver LandboNord

Landbruget er en af de brancher, hvor der sker flest alvorlige ulykker, og hvert år er der flere personer, der mister livet i arbejdsulykker i landbruget herhjemme. 

Denne trælse statistik er en del af baggrunden for, at det er lovpligtigt at have en APV (arbejdspladsvurdering), når man har ansatte. Men en APV, der bare står på hylden, nytter ikke noget. Derfor er det også især processen omkring udarbejdelsen af APV´en, der er vigtig. Det er i den forbindelse, man i samarbejde med sine medarbejdere får fokus på arbejdssikkerhed. 

I forhold til de helt unge, uerfarne medarbejdere er det vigtigt, at der bliver givet en god instruktion til arbejdet, så de ved, hvordan opgaven skal løses. Men i forhold til at undgå ulykker er de fysiske rammer den væsentligste faktor. Det gælder specielt i forbindelse med håndtering af dyr, hvor gode drivgange og mulighed for fiksering er vigtige faktorer.  En opgave som klovbeskæring kan nemt give farlige situationer, da dyrene ikke er vilde med at komme i klovboksen. Der ser vi heldigvis, at der laves flere gode løsninger med gode drivgange hen til boksen.  

Gode arbejdsforhold med de rigtige redskaber er også en vigtig brik, og herunder er det vigtigt, at redskaber og maskiner er sikkerhedsmæssigt i orden. Tidsfaktoren er i den sammenhæng også vigtig. Der skal være tid nok til at løse opgaven. 

Optimale rutiner, gode fysiske rammer, klarhed over arbejdsgange og tid til opgaven – det er vigtigt, både i forhold til at opnå gode produktionsresultater, men også i forhold til at undgå ulykker, som griber negativt ind i hverdagen både for arbejdsgiver og medarbejder. 

Så få lavet/opdateret din lovpligtige APV – men vigtigst af alt, få sat fokus på og få talt om arbejdssikkerhed med dine medarbejdere. 
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.