Rådgiver: Sørg for høj andel hjemmeavlet foder

I en tid med meget høje priser på indkøbt foder, er det aktuelt at have fokus på så meget hjemmeavlet foder i rationen, som muligt  med en god kvalitet  og høje udbytter. 

Af Kim Søgård Rasmussen, KvægrådgivningDanmark

Derfor anbefales det, at landmanden får et tværfagligt møde i starten af året, hvor grovfoder/kvægkonsulent deltager. På mødet lægger man en strategi for indsatsområder for det kommende år. Vigtigt at man får sat handlingsplaner op samt får aftalt, hvem der er ansvarlig på de enkelte fokusområder. Man kan evt bruge årshjulet til at holde styr på aftale tidspunkter.

Fokus på protein i græs

Oftest er det græskvaliteten, der er vigtig at få diskuteret. På bedrifter med store mængder græs er fordøjelighed, samt så højt proteinindhold vigtigt. Ikke mindst i disse tider hvor indkøbt protein er steget voldsomt.

Andre fokusområder der bliver diskuteret ved opstartsbesøg lige nu er alternativer til indkøbt protein eller korn. Herunder fokus på hestebønner, lupiner som proteinfoder. Alternativet til korn kunne være muligheder for kernemajs/ kolbemajs. I områder hvor mask har været en mulighed, er der også kommet udfordringer, da biogasanlæggene også har fået interesse for det.

fremstillingspris på grovfoder

Når årets  grovfoderavl er gjort op, er det vigtigt med et fællesmøde igen, hvor man evaluerer på årets grovfoderproduktion i forhold til kvalitet, udbytte og produktionsøkonomi.

Et godt redskab er også at få beregnet en fremstillingspris på grovfoderet, så man får muligheden for at optimere på sammensætningen af afgrøder til kommende sæson.

Så opfordringen er tag fat i dine grovfoder-/kvægkonsulent og få lagt en plan for, hvad der er mest optimalt  på din bedrift, med udgangspunkt i en større selvforsyninggrad i rationen fremover.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.