Spærringer om gårde næste uge: Fødevarestyrelsen tester beredskab

Næste uge tester Fødevarestyrelsen, at de kan reagere hurtigt, når der konstateres farlige husdyrsygdomme.

Hvis en smitsom, farlig husdyrsygdom rammer en dansk besætning, så er det alvorligt - både for dyrene, men også producenterne og i sidste ende samfundsøkonomien.

Derfor vil Fødevarestyrelsen i næste uge teste deres beredskab.

Fødevarestyrelsen modtager i næste uge et opkald om fund af Mund- og Klovsyge, en opdigtet situation vel at mærke, der betyder, at hele landets eksport af okse- og svinekød samt mejerivarer lukker ned med det samme.

På øvelsen rykker de involverede myndigheder ud og agerer fuldstændig som om, det var alvor. Fødevarestyrelsens folk vil fx sætte fysiske afspærringer op rundt om udvalgte gårde i samarbejde med værnepligtige fra beredskabsstyrelsen og der vil blive nedsat en krisestab, der skal styre indsatsen.

Men der vil ikke blive taget fysiske prøver fra dyr, ligesom ingen dyr vil blive aflivet som en del af øvelsen.

Mund- og klovsyge udløser et øjeblikkeligt eksportstop. Sygdommen er stærkt smitsom både gennem luften og via produkter som fx mælk eller kød fra det syge dyr. Derfor gælder det om hurtigst muligt at finde smittekilden, isolere ramte besætninger og få standset smitten, så den danske produktion og eksport kan komme i gang igen.

Beredskabsøvelsen vil inkludere myndigheder som Fødevarestyrelsen, Beredskabsstyrelsen, politiet, såvel som Landbrug & Fødevarer og virksomheder som ARLA, DAKA A/S, Danish Crown Beef, Danish Crown Pork, TICAN A/S, DLG og Danish Agro, men også det tyske forbundsland Slesvig-Holsten og det tyske ministerium for ernæring og landbrug.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.