Stald uden tag - sådan sparer briterne penge

I Storbritannien og Skotland har flere malkeproducenter bygget stalde uden tag.

Stald og malkestald uden tag koster mindre, og har mod forventningerne ikke haft negativ påvirkning på komfort og velfærd hos køer og medarbejder, skriver Farmers Weekly.

Det er dog ikke uden problemer at have en stald uden tag.

"Regnvandet kan øge mængden af gylle med op til 80 procent" siger Simon Hennssy, Grasstec's Farmyard Design Department. 

Omkostningsfordelene ved at bygge uden tag er omkring 400.000 kr. (£46.743) pr. 100 køer vurderer han.

Fordele og ulemper er blevet vurderet af to landmænd der har valgt at bygge uden tag.

goldkøer udendørs 

Rory Christie, sydvestlig Skotland, er gået fra at have 600 Holstein-jersey blandinger i fire separate stalde, til nu at have 1.000 køer uden tag over hovedet. 

Køerne kælver i foråret, så de fleste køer er golde henover vintermånederne. Her manglede Rory Christie en god løsning, og valgte at gå med en stald uden tag.

"Køerne er meget sundere og renere, da de er ude i den friske luft", siger Rory Christie. 

Sengeboksene har gummimadrasser og rengøres dagligt med en motoriseret børste. Ligeledes rengøres gangarealerne dagligt. 

Fremtidssikret  

Vejret er ikke noget problem - der falder omkring 100 cm regn om året, lidt mere end der gør om året i Danmark (75 cm gennemsnitligt per år, DMI).

Køerne får en lang pels, og stalden er omgivet af andre bygninger, så de står i ly. 

Den ekstra mængde gylle der dannes med regnvandet, har de bygget en ny gylletank til, som har stor nok til at indeholde gylle og beskidt regnvand fra et år. 

Dog har de, for en sikkerhedsskyld, gjort det muligt at bygge tag over foderbordet og sengebåsene - dog ser Rory Christie ingen grund til at gøre det på nuværende tidspunkt. 

Malkekarrusel i det fri 

Med et stramt budget blev valget for Johnjo Roberts og Mat Venables, Wales, at bygge en malkekarrusel uden tag med plads til 70 køer.

Malkekarrusellen kostede fire mio. kr. (£460.000) inklusiv alt, og ved at undlade at bygge tag og vægge sparrede de 350.000 kr. (£40.000).

Inspirationen fandt de fra en anden landmand i Wales der har haft malkekarrusel i 10 år. 

Vejret generer heller ikke landmændene i Wales. Der falder 92 cm regn i området, men det skaber ikke problemer. Når vejret er værst, i december og januar, er køerne golde. Kælvning starter langsomt op i februar. 

Malkerne står i læ af et halvtag, selv vinterstormen i slutningen af februar 2018 gav ikke flere problemer end i andre malkestalde. 

Gethin Jones, som har arbejdet i stalden siden 2016, hvor den blev bygget, mener ikke der er nogle ulemper.

"Når det regner, tager vi ekstra tøj på, og når solen skinner smiler vi alle, da vi er ude i dagslyset", siger han. 

Nem rengøring 

Der er ikke er nogle vægge, så derfor er der ikke meget at gøre rent, og når det regner, fjernes det den snavs der nu engang er.

I forhold til kvierne er den udendørs malkekarrusel også en fordel - de er nemmere at akklimatisere og få til malkningen. Gennemsnitligt 400-450 køer igennem i timen. 

En af de steder, hvor Johnjo Roberts og Mat Venables har mødt modstand, er på de sociale medier.

Her har nogle skrevet negative kommentar, som f.eks. at det må være træls at malke udenfor, til billeder af deres malkekarrusel.

"Det er et dejligt miljø at malke i. Hvorfor bruge penge på noget, som du ikke behøver?", siger Johnjo Roberts. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.