"Uansvarligt": Regeringens ammoniakmål skader landbruget

Det er uansvarligt at fastholde et krav om 24 pct. reduktion af den danske udledning af ammoniak frem mod 2020, som regeringen i dag melder ud, mener Landbrug & Fødevarer.

"Vi tror simpelthen ikke på, at reduktionen på 24 pct. kan nås uden at skade den vækst i landbrugsproduktionen, som regeringen selv har meldt ud."

Sådan siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, efter regeringen har annonceret, at de fastholdere deres europæiske enegang med en målsætning om, at Danmark frem mod 2020 skal have reduceret sin udledning af ammoniak med 24 pct. i perioden fra 2005. Det er fire gange højere end EU-gennemsnittet.

Danmark er i forvejen med helt i front i Europa, når det gælder om at reducere udledningen af ammoniak fra dyrene i de danske stalde, påpeger L&F.

Urealistiske forudsætninger

Analysen fra Københavns Universitet har ligget klar siden juni sidste år, men offentliggøres altså først i dag, og Landbrug & Fødevarer er nu gået i gang med at kulegrave indholdet.

"Foreløbig må vi konkludere, at rapporten blandt andet er baseret på nogle urealistiske forudsætninger om brug af miljøteknologi," siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

I forgårs afsatte regeringen 852 mio. kr. fra landdistriktsprogrammet til investeringer i moderne kvæg- og svinestalde, og udmeldingen fik ros med på vejen af Landbrug & Fødevarer.

"Jeg tvivler på, om der overhovedet er plads til vækst, når regeringen vælger at fastholde et krav om 24. pct. ammoniakreduktion. Vi risikerer, at landbrugsproduktionen i stedet flytter til lande, hvor kravet til udledningen af ammoniak er langt mindre," siger Lars Hvidtfeldt.

Ideen med EU-direktivet om at reducere den europæiske udledning af ammoniak er, at gøre luften renere. Men der er stor forskel landene imellem. Tyskland har et reduktionsmål på 5 pct. I Polen er der derimod mulighed for at øge udledningen frem mod 2020.

Danmark er det land i EU, der har den laveste udledning af ammoniak for hvert kilo mælk, der produceres, blandt de største mælkeproducerende lande i EU.

Tab af arbejdspladser

Landbrug & Fødevarer har tidligere beregnet, at samfundet går glip af en årlig eksport på 7,5 mia. kr. og 11.000 arbejdspladser, hvis de 24 pct. realiseres.

"Der er næppe nogen tvivl om at kravet vil føre til eksport af produktion og tab af danske arbejdspladser på bekostning af miljø og klima," konstaterer Lars Hvidtfeldt.

Emneord ammoniak

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.