Uffe Bie: Restprodukter skal tilbage på markerne
Økologisektionens formand Uffe Bie vil sætte gang i recirkulering af næringsstoffer til økologisk planteavl.

Et af de helt centrale temaer i den økologiske udvikling er, at landbrugene kan få de næringsstoffer, som de behøver. Derfor kommer udfasningen af den konventionelle husdyrgødning heller ikke til at se, før vi har fornuftigere alternativer.

Det slog formand Uffe Bie fast, da Økologisektionen onsdag var samlet til årsmøde på Boltinggaard Gods.

»Men vi tror stadig, at vi generelt kan sænke andelen af ikke-økologisk husdyrgødning fra 70 til 50 kg total-N/ha i 2017, uden at det får mærkbare konsekvenser for produktionen. Og hvis der er økologiske planteproducenter, som kommer i klemme, vil de, præcis som nu, have mulighed for at opnå særlige forhold,« sagde formanden.

Næringsstoffer skal recirkulere

Uffe Bie pegede på landmændenes adgang til næringsstoffer i dag. Ifølge ham skal økologien have flere næringsstoffer tilgængelige til deres planter, og han vil have samfundets restprodukter tilbage på markerne.

»Derfor har vi også sat os i spidsen for at sætte skub i erhvervets rejse mod en større grad af recirkulering af næringsstoffer, som kan bruges til økologisk jordbrug,« sagde han.

Det har fået Landbrug & Fødevarer til at sætte gang i nogle tiltag, der skal bringe flere næringsstoffer tilbage på de økologiske landbrug. De har bl.a. kontakt til Dansk Affaldsforening, Brancheforeningen for genanvendelse af organiske ressourcer til jordbrugsformål og Agrokorn, hvoraf nogle har restprodukter, der har potentiale som gødningskilder.

»Vi har også fået sat gang i projekter og bygget bro til forskningsverdenen, der arbejder med teknikker, der kan bruges til at få næringsstoffer fra by til land på en sikker måde. Så vi er godt i gang med at skaffe os flere gode gødningsmuligheder, men det tager selvfølgelig tid,« sagde Uffe Bie.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.