Undgå gift ved første hik

Ugen på spidsen: Måske er man nødt til at skrive ind i lejekontrakten, at der så vidt udlejer ved, ikke er udledt giftstoffer på arealet. Det tvinger i det mindste udlejer til at overveje, om der kunne være noget. 

I maj kørte historien om, hvordan køer ved Korsør var fyldt med giftstoffet PFOS. Giftstoffet var sivet ud fra brandskum, som brandskolen i Korsør har brugt nær græssende kvæg. Dermed havde den lokale kogræsserforenings køer optaget PFOS og kødet var fuldt af det. Forbrugere, som ellers troede sig særligt bevidste, fordi de spiste kød fra kødkvæg, der gik i naturen, var hårdest ramt, og det var et ekstra hårdt slag, fordi de netop troede de købte noget særlig godt og lokalt. 

Det kom som en overraskelse i den enkelte situation, men rent faktisk var PFOS noget, der tidligere var nævnt for Miljøstyrelsen, som dog ikke havde undersøgt det nærmere. 

Nu har der så været en ny sag. For i næsten 2,5 år har Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse – altså staten - vidst, at Hessellund Bæk ved Karup Å var forurenet med giftstoffet PFOS. Der er blandt andet målt PFOS-mængder, som ligger 55 gange over det generelle miljøkrav og arealerne var lejet ud til afgræsningsformål. Først nu har landmanden fået at vide, at der er PFOS på arealet. 

Efter, at problemet er kommet op til overfladen, har ti kommuner kontaktet myndighederne om marker, der kan være giftige, og hvor dyr samtidig har græsset.

Det er altså først nu, at der er tydelig opmærksomhed omkring problemet med PFOS, og gør kommunerne deres arbejdet ordentligt, burde det ikke blive en overraskelse for landmænd. 

Men giftproblematikken kunne sagtens dukke op igen. Næste gang er det et andet stof, som man ikke har haft fokus på – og ja – det er ikke til at forudsige hvad. 

Som landmand er man nødt til selv at prøve at forudse, om man kan rende i problemer, skønt det er svært. 
Man bør overveje, hvem man tør være nabo til og kan ikke blindt stole på, at virksomheder eller statsinstitutioner har styr på giftstofferne.

Måske er man nødt til at skrive ind i lejekontrakten, at der så vidt udlejer ved, ikke er udledt giftstoffer på arealet. Det tvinger i det mindste udlejer til at overveje, om der kunne være noget. 

Som kvægbruger er der ikke noget mere ærgerligt, end at kvæget bliver mødt af gift ved første blik i marken, eller første hik skulle man måske sige. 

I Korsør førte det ikke bare til at kvæget var fyldt med giftstoffer, men også at 118 borgere har giftstoffet i sig. Det er alvorligt, men selv om forbrugerne ved, at det ikke var kogræsserlavets skyld, vil der let kunne sprede sig rygter, så man forbrugerne holder sig fra at købe kød fra friland.


 

Frederik Thalbitzer, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.