Giftstof fra brandskum fundet i græssende kvæg ved Korsør

Analyser viser, at det sundhedsskadelige PFOS, der er fundet i kød fra kvæg i område, stammer fra det brandskum, man bruger hos brandskolen i Korsør.

179 borgere i og omkring Korsør skal undersøges for at finde ud af, om de har det sundhedsskadelige stof PFOS i kroppen.

Stoffet kan de have indtaget gennem deres mad, da giftstoffet stammer fra den brandskum, som brandskolen i Korsør har brugt nær græssende kvæg fra den lokale Kogræsserforening ved Korsør Nor.

Stoffet fra brandslukningsskummet er gennem tiden spredt til områderne via regnvand og lokale vandløb, hvor det har forgiftet det græssende kvæg og kalve.

Det har tidligere analyser vist, og Fødevarestyrelsen skriver nu i en pressemeddelelse, at yderligere tre prøver fra kalve, der har græsset nær brandskolen ved Korsør Nor, indeholder niveauer af PFOS, som giver anledning til sundhedsmæssig bekymring.

Derfor bør kødet ikke spises, lyder anbefalingen fra Fødevarestyrelsen.

Indholdet af PFOS i de tre prøver af kalvekød er på hhv. 156, 189 og 230 nanogram pr. gram kød.

En tidligere prøve af kød havde indhold på 180 nanogram pr. gram kød. DTU Fødevareinstituttet har vurderet, at dette niveau i kød kan have en væsentlig sundhedsmæssig risiko, hvis man spiser det, skriver Fødevarestyrelsen.

Også fiskene i Korsør Nor skal undersøges, og styrelsen forventer at kunne fremlægge resultater for fisk fanget i Korsør Nor i midten af juni.

Tidligere på måneden viste analyser af grøntsager fra kolonihaver i området ikke målbare indhold af stoffet.

Brandskolen har siden stoppet brugen af brandskummet, selvom mængden af stoffet i skummet ligger inden for EUs grænseværdi. Det skriver Tv2 Øst.

Faktaboks

PFOS er et sundhedsskadeligt stof med fluorholdige forbindelser, der typisk bruges til imprægnering og andre specielle anvendelser, hvor der ønskes en vand- og/eller fedtafvisende effekt. Det er generelt forbudt at importere eller sælge PFOS eller kemiske produkter, der indeholder PFOS.

PFOS-forbindelserne er persistente. Det vil sige, at det ikke nedbrydes i naturen. 

Kilde: Miljøstyrelsen

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle