Varmestress hos kvæg skaber negativ spiral

Alvorlig varmestress kan i yderste konsekvens også påvirke næste generation af køer.

Ét er køernes straks-reaktion på varmestress med ydelsesfald på op til 40 procent, manglende ædelyst, reduceret hviletid og øget risiko for bl.a. vomacidose.

Især højtydende besætninger har oplevet ydelsesfald, mistrivsel og øget sygdomsfrekvens langt ind i efteråret efter perioder med varmestress om sommeren eller sensommeren.

Noget andet er, at varmestress også har langsigtede konsekvenser for reproduktionen med svagere brunster og ringere ægudvikling. For tyre til avlsbrug kan sædkvaliteten forringes ganske betydeligt.

Råmælkskvaliteten og råmælksmængden hos højdrægtige, varmestressede køer er også negativt påvirket.

Et forsøg med højdrægtige goldkøer med og uden effektiv køling under varmestress, som Peter D. Krawczel, professor ved Institut for Husdyrvidenskab på University of Tennessee i USA, præsenterede under sit besøg i Danmark, viste ved en THI-værdi på 79,8, at de kølede køer producerede 2,5 liter mere råmælk, havde næsten 30 procent flere immunstoffer i mælken og i gennemsnit ydede 2,1 kg EKM mere pr. dag i de første 90 dage af laktationen. Desuden kan kalvens fødselsvægt være 10-12 procent lavere som følge af moderens varmestress.

Dermed rækker problemer med varmestress ind i næste generation af køer.

Alarmssystem ønskes

»Jeg er desværre ikke i tvivl om, at vi undervurderer omfanget og effekten af varmestress«, sagde Peter D. Krawczel.

Det bekræftes af en status over den aktuelle forskning i varmstress, som er udført af et canadisk forskerhold.

Forskerne peger på behov for øget viden om, hvordan varmestress påvirker køers aggressionsniveau. Det vides heller ikke, i hvilket omfang køer føler smerte ved varmestress.

Der er også brug for mere viden om, hvorvidt nogle køer er bedre til termoregulering og derved til selv at skille sig af med ’overskudsvarme’ og derfor bedre tåler varmestress, hvilket bl.a. kan være interessant i avlsarbejdet.

Endelig er der brug for såkaldte realtidsværktøjer på enkeltko-niveau, der med det samme kan advare om risiko for varmestress.

Det sidste er faktisk allerede på markedet med den nyeste generation af Viking Danmarks brunst- og sundhedsovervågning. SenseHub overvåger i realtid også køernes åndingsrate i premium-versionen.

Faktaboks

Pas på dybstrøelsen, når det bliver varmt

  • Som du kan læse i artiklen, kan varmestress hos gold have store negative konsekvenser for råmælken, immunstofferne og mælkeydelsen.
  • Praktiske erfaringer viser, at en dybstrøelsesmåtte kan blive særdeles varm, og derfor gør det ekstra svært for køerne at komme af med overskudsvarmen.
  • Løsninger kan hyppig udmugning, et skifte til sand om sommeren, øget ventilation samt ekstra vand.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.