Video: Gert Eskerod holder kødkvæg med tre hjerter

Hjertelig: For Gert Eskerod blev hjerteordningen, hvor han valgte at gå efter tre hjerter, ikke den store forandring. Han har nemlig altid holdt kødkvæg på denne måde. 

Når man ankommer til gården, kan man være heldig, at tyrekalvene står ved foderhækken i folden og hilser velkommen. For hos Gert og Caroline Eskerod er alle dyregrupper på græs om sommeren, også slagtedyrene. Pladskravene i stalden om vinteren er der også styr på, sådan at der er fuld plade med tre hjerter i statens dyrevelfærdsordning. 

- Det er naturligt for os, og både folk og fæ nyder godt af, at alle dyr kommer ud og får noget luft om sommeren, siger han. 

Han har svært ved at finde ulemper ved produktionsformen. 

- Vi har altid haft alle dyr ude om sommeren, både for fluernes skyld, og fordi det er sundt for dyrene, siger han. 

Han mener heller ikke, at det er dyrere at producere kvæg med tre hjerter med det set up, de har.

- Nogen vil nok sige, at det koster lidt i tilvækst at have slagtedyrene gående ude, men det er ikke noget, der har den store betydning for os, understreger han. 

Indtil udgangen af 2022 hvor der var et særligt anguskoncept med en merpris, og hvor kravet var mindst to hjerter, gav hjerterne indirekte lidt ekstra penge fra slagteriet. Sådan er det desværre ikke for tiden. 

- Lige nu får vi desværre ikke en merpris for hjerterne, men vi arbejder på at få solgt kødet til en merpris i privat regi eller via Angusforeningen at lave produkter, der belønner de tre hjerter, siger han.

Til daglig arbejder han fuldtids som entreprenør. Caroline Eskerod er sygeplejerske. Efter arbejdstid kører han lidt maskinstation. De har selv udstyr til at slå, rive, presse og wrappe græs, og det gør ikke interessen for 100 procent græsfodring på egen bedrift mindre.

Græsfodring

Dyrene lever hovedsageligt af græs. Kun slagtekalvene får ud over græs noget valset korn og en 33 procent proteinblanding. Det overvejer Gert Eskerod dog at lave om på.

- Vi vil gerne fodre 100 procent med græs også til slagtedyrene. Korn er ikke helt naturligt for dyrene at æde, det er græs derimod, og der kommer et bedre produkt ud af det, siger han. 

Om sommeren giver det sig selv. Dyrene græsser i markerne, og samtidig laver de naturpleje for Skanderborg Kommune og nogle få private. 

- Vi har et godt samarbejde med kommunen, der også laver hegn og slår under dem, siger han. 

Ulempen er, at der er dyr på syv lokaliteter, så der er lidt kørsel forbundet med at tilse alle dyrene. De kommer dog gladeligt løbende, når de ser bilen komme og hører hans stemme.

Flere af de steder, de har dyr, siger ejerne til, hvis de observerer noget usædvanligt, og Gert Eskerod er også omhyggelig med at sætte sedler op med navn og telefonnummer, så enhver kan ringe, for eksempel hvis et dyr har ondt eller løber ud.

- Nogle reagerer på selv det mindste, men det kommer der en god dialog ud af, som jeg godt kan lide, siger han.
 

Klik og se videoen

Læs mere i Magasinet Kødkvæg som udkom i sidste uge

Emneord PLUS, video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.