Video: Hendry og Frederik henter blonde gener i udlandet

»En mager blonde er en grim blonde. De skal være i dyrskuestand«, understreger Frederik Pool.

Store elegante dyr. God tilvækst med lavt foderforbrug. Lette kælvninger. Der er mange grunde til, at Hendry Pool har valgt racen blonde d'aquitaine, og går så meget op i det, at han og hans søn Frederik henter gener i udlandet. 

Besætningen består af 5 køer med kalv plus en tyr. Dertil kommer en ungtyr, der er lånt ud. De 15 hektar, der hører til ejendommen, er bortforpagtet. Korn og lignende køber de hos Hendry Pools svoger, der er planteavler og desuden arbejdsgiver for Frederik Pool, der er landmandsuddannet. 

Det er billigere at købe det dér end hos foderstoffen, og valset korn skal der til, når man kan lide at udstille dyrene. De får også kartofler eller roer, eller hvad der nu er til rådighed, så foderstanden er i orden.

»En mager blonde er en grim blonde. De skal være i dyrskuestand«, understreger Frederik Pool.

Han har lært meget i udlandet og blev for nogle år siden spurgt, om han ville trække for den hollandske raceforenings formand på et stort internationalt dyrskue.

»Vi blev nummer 2, og der var 800 blonder, der deltog«, siger han.
Nu er det en tradition, at han trækker dyr for formanden i Holland.

Henter gener hjem

Besøgene i udlandet giver dog også lyst til at få de udenlandske gener til Danmark for at øge avlsfremgangen. Regler spænder dog ben for levende dyr. 

»Fødevarestyrelsen skal have 5.000 kr. for at sætte to øremærker i, og det tager kun et par minutter, og inden da er de prikket og stukket og testet for alt muligt, så vi ved, de ikke fejler noget. Det er heller ikke gratis«, siger Hendry Pool. 

Karantænereglerne har også spændt ben for dem. 

»Vi har mistet en tyr, fordi den skulle gå alene i karantæne, og den var ikke vant til at gå alene. Så den sprang over inventaret og hængte sig selv«, uddyber han.

Til gengæld har de haft succes med embryoner. 

Frederik Pool fik en kalv efter et embryon sat op i en holsteinko, da han var 11 år. Han flaskede den op, og den blev ligesom en hund.

»Den kan vi gøre hvad som helst med. Hvis vi skal samle flokken, kan jeg altid få fat i hende, og så følger resten af flokken med«, forklarer han.

Læs mere i Magasinet Kødkvæg 6

 

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.