Video: Sådan vil Mike gøre kødkvæg til fuldtidsjob

Siden konfirmationsalderen har Mike Brems, der lige er blevet færdig som agrarøkonom, sammen med sin far Klaus Brems opbygget en herefordbesætning med højt avlsniveau.

Det er ikke første gang, man hører om en ung mand på landet, der brænder konfirmationspengene af på at købe dyr. Men det er sjældent, at nogen drømmer om at gøre kødkvæg til sin hovedbeskæftigelse. Det gør Mike Brems, Odense. 

- Min drøm er at blive selvstændig landmand med speciale i ammekvæg, hvor køerne er hovedindtægten, og hvor naturpleje og kødprodukton går hånd i hånd, siger han. 

Konfirmationen ligger 10 år tilbage i tiden, og interessen for kødkvæg har holdt ved. Faktisk er Mike Brems netop blevet agrarøkonom, og sammen med sin far har han en besætning med 20 hereford ammekøer plus opdræt, hvor af en del sælges til avl. 

En kvie hver 

- Vi startede med at købe en kvie hver, fortæller hans far Klaus Brems, der er vokset op på en kvæggård, hvor man gik på dyrskue.

Siden har det udviklet sig. I dag er der også købt angus til med henblik på krydsninger, der er bedre på kødsiden. 

Importerer embryoner

Undervejs i sin uddannelse har Mike Brems arbejdet med kødkvæg i både Australien, USA og Canada og har hentet både erfaringer og herefordgener med hjem. 

Hjemme på bedriften, Here-ford by Brems går de efter ekstensive dyr af moderat størrelse, som kan kælve selv og har gode moderegenskaber. 

- Jeg synes, der er en generel tendens til, at dyrene bliver for store. En moderat størrelse kalve er hurtigere oppe og patte, og så får de varmen og klarer sig. De store kalve klarer sig ikke bedre, siger Mike Brems, og hans far tilføjer:

- En stor ko fravænner ikke en større kalv. Store dyr kan også blive for store til arealerne.

For at få bedre avlsmateriale har de købt en tyr, som er resultatet af en anden dansk avlers import af embryoner. Den er far til mange af de dyr, de har i dag. Nu har de tillige startet egen embryonimport op. 
Dyrene bliver scannet for intramuskulært fedt og rygstørrelse.

- Lige nu samler vi en masse data, og på sigt vil vi bruge det i avlen, siger Mike.

Læs mere i magasinet Kødkvæg, der udkommer 28. marts 2023


 

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.