Video: Sælger alle kalve forår og efterår

Bevaringsværdig race: Carsten Rønde har en kombination af racer – simmental, grauvieh og den bevaringsværdige race, jysk kvæg, så besætningen egner sig til naturpleje, og kalvene har stadig stor værdi for opkøberen.

Staldene er fyldt af økologiske grise, som er Carsten Røndes hovedforretning, så for, at der er plads til kødkvæget, som skal pleje naturarealerne i nabolaget, sælger han alle kalve forår og efterår.

Der gik ikke længe, da jerseykøerne blev sat ud i 2004, før der atter kom kvæg på Trige Vestermølle.

Allerede året efter købte Carsten Rønde 50 simmentaler moderdyr med henblik på at drive naturpleje på de nærliggende arealer, der er lejet af kommunen og Naturstyrelsen. 

En periode var en del af flokken den nøjsomme galloway, der dog blev sat ud, ’fordi den var tosset’. Så blev det grauvieh, og i dag er det en kombination af jysk kvæg, simmental, der kom tilbage på bedriften, og grauvieh, som alle er godmodige racer hos Carsten Rønde. 

"Min strategi er at afgræsse naturarealerne, og når jeg sælger kalvene fra, kan de leve af kun hø og wrap om vinteren, så jeg ikke skal ud at købe foder", forklarer han. 

Kalvene sælges til en handelsmand, når de er cirka et halvt år gamle og skal fravænnes fra moderen. 

"Jeg ved ikke, hvor de kommer hen, men når jeg ser, hvad jeg kan få for kalvene, kan jeg se, at det ikke kan betale sig at fede dem færdig", siger han. 

Raceafhængig

Økonomien afhænger lidt af racen. De dyr, der er jysk kvæg, får han et tilskud til på 1.750 kr. årligt, når koen får en raceren kalv. Tyren giver et tilskud på 3.000 kr. Lægger man værdien af en seks måneder gammel kalv til bliver det til cirka 5.000 kr. 

Tilskuddene skyldes, at det er bevaringsværdige racer, hvis gener man gerne vil bevare for fremtiden.

For simmental og grauvieh får han ikke det ekstra tilskud, men da han bruger simmentaltyr på det hele, bliver det til fyldige og tunge kalve også i løbet af de seks måneder, de går hos moderen, inden de bliver solgt, og der er et godt potentiale for vækst, så handelsmanden er interesseret. 

Ud over salg til handelsmanden sælger han nu og da et par dyr til andre kødkvægfolk, der ikke har så mange dyr, og som for at komme op på fem dyr, så de kan få slagtepræmie, indkøber et par stykker. 
 

Læs mere i Magasinet Kødkvæg, der netop er udkommet

 

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.