Video: Satser på hirse, der bliver fire meter høj, som grovfoder

Vækstpotentiale: Hirse er kviefoder, siger de i Østeuropa, og derfor regner Kalle Hækkerup med, at det også er velegnet til hans limousine-køer, som allerede holder meget af det, men der skal stadig optimeres på dyrkningen.

De fleste kender nok bedst hirse fra de blandinger af fuglefrø, man kan købe i supermarkedet, og de får ikke en til at tænke på kvægfoder. Kalle Hækkerup, Skibby, fik dog skærpet interessen fra hirse til sit kødkvæg, da han hørte fra sin konsulent, at de dyrkes som grovfoder i Østeuropa og bliver fire meter høje. 

"Jeg fodrer mest med majs, og det er godt til tyrekalvene, men for kraftigt til køerne, der bliver for fede. Konsulenten sagde, at de bruger hirse som kviefoder i Østeuropa, og så tænkte jeg, at det vil være godt til kødkvæg", siger han.

Han har en besætning med 30 limousine ammekøer plus opdræt, som skal mættes i stalden fra november til maj.

Startede i det små

Kalle Hækkerup fik en lille pose hirsefrø, der blev sået i marken, men uden stort held, og han konkluderede, at der skal en halv eller hel hektar til, for, at det virkelig viser, om det duer eller ej.

"Så snakkede jeg med grovvaren, der fik en sæk frø hjem til mig fra Tyskland, og så såede jeg en halv hektar", fortæller han.

Den blev behandlet, som var det majs, men gik desværre ud, da den ikke tålte samme ukrudtsmiddel, og så var det forfra. Sidste år var dog lykkens år, for da lykkedes det at etablere hirsen og holde den i live.

"Den groede og voksede og blev lige så høj som majsen", siger han. 

Alle behandlinger, altså bortset fra ukrudtssprøjtning, var det samme som majsen. Da høsten kom, var han spændt på, om majssnitteren kunne klare det.

"Det kunne den, og snitterføreren sagde, at der var den samme mængde som af majsen. Alt fungerede fint", forklarer han.

Kalle Hækkerup ensilerede den sammen med majsen – skiftevis et lag af hver, og konsulenten målte stakken med blandingen af hirse og majs op til 11.000 FEN. Det var han tilfreds med.

Køerne var også tilfredse. Der er lidt af hvert i den ensilage, de får, og der er både klumper af majs og hirse, som ikke når at blive blandet fuldstændig.

"Hvis de ville sortere i ensilagen, kunne de gøre det, men det gør de ikke. De er lige så glade for hirse som for majs", konkluderer han.
 

Se videoen her

Læs mere om Kalle Hækkerup i Magasinet Kødkvæg 4, der udkommer 27/7

 

Emneord video

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.