4 gode råd til tidlig udbringning af gylle

Fra 1. februar må der udbringes husdyrgødning. Tidlig udbringning af gylle kan være problematisk. Husk blandt andet reglerne for udbringning på våd, frossen og snedækket jord.

Tidlig udbringning af husdyrgødning kan være forbundet med nedsat virkning af kvælstof i gyllen og strukturskader på jorden.

På ejendomme, hvor der er behov for tidlig udbringning af din gylle, bør afgrøder med tidlig og kraftig vækst prioriteres først.

Tidlig udbringning skal ske på arealer uden risiko for afstrømning.

I nedenstående kan du få fem fanbefalinger fra Seges til tidlig udbringning af husdyrgødning.

1. Afgrøder skal være i vækst

Afgrøderne er ikke i vækst, og har derfor ikke behov for tilførsel af næringsstoffer, før der er stabile temperaturer over fem grader. 

Hvis der af pladsmæssige årsager i gylletanken er behov for at starte udbringningssæsonen allerede fra den 1. februar, bør gyllen udbringes på arealer og i afgrøder med størst mulig sikkerhed for en god udnyttelse og lavest mulige risiko for forurening af vandløb.

F.eks. ved nedfældning i græsmarker eller ved slangeudlægning i marker med veletableret raps eller vintersæd, uden betydelig hældning og langt fra vandløb.

2. Frossen jord

Vejledningen om definitionen af frossen jord er ikke ændret af Miljøstyrelsen. Det betyder, at jorden skal være optøet til 15 cm, men at det fortsat er tilladt at køre efter nattefrost, hvor jorden forventes at tø i løbet af dagen. 

Snedækkede jorder. Jorden er defineret som snedækket, hvis mere end 90 pct. af marken er dækket af et lag sne med en tykkelse på mere end blot en halv cm. Dokumentér at jorden ikke er frossen.

3. Skån jorden

Benyt udstyr med brede lavtryksdæk og mulighed for reduceret dæktryk ved kørsel i marken.

Hvis marken knap nok er ordentlig farbar, kan det også være en mulighed at køre med halve læs. 

4. Kør med halve læs

Risikoen for udvaskningstab kan mindskes ved at dele udbringningen i to og således nøjes med udbringning af 12-15 tons pr. hektar af den flydende del af en ikke-omrørt gyllebeholder omkring 1. februar. 

Hvor der erfaringsvis er problemer med afgrødesvidning fra gylle, kan denne strategi være en god løsning. 

Ved tidlig udbringning vil effekten af gylleforsuring normalt være begrænset pga. lave temperaturer, høj luftfugtighed og kølig, fugtig jord, som i sig selv mindsker risikoen for ammoniakfordampning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.