5 gode råd til at blive klar til kartoffeloptagning

Flere større avlere, større areal med melkartofler og vanskelige optageforhold har sat optagerkapaciteten under pres i Danmark. Hav helt styr på optagningen for dine arealer, og om optageren kan nå de hektar, der er planlagt.

I august forventes de første stivelseskartofler at blive taget op, og allerede nu kan optagningen forberedes.

Rasmus Trads, agrochef hos AKK, gennemgår her de vigtigste råd. 

1. Læg plan for optagning

Planlægning af optagesæsonen begynder allerede ved lægningen. Afstem gødningsniveau og sort nogenlunde med, hvornår kartoflerne forventes at skulle tages op.

Justér sidste gødningstildeling efter, hvornår kartoflerne skal tages op. Overgødskning sammen med (for) tidlig optagning koster især på stivelsesprocenten, og også en smule på udbyttet.

Opprioritér marker, som vil blive svært farbare, så de kommer med i de første leveringer. Hav en plan B klar for disse arealer, hvis de ikke kan tages op med egne maskiner: Hvornår skal der hjælp til udefra, og hvem skal hjælpe?

2. Tilstrækkelig kapacitet

Flere større avlere, større areal med melkartofler og vanskelige optageforhold har sat optagerkapaciteten under pres i Danmark.

Hav helt styr på optagningen for dine arealer, og om optageren kan nå de hektar, der er planlagt. Ellers sørg for at lave aftale om mere kapacitet.

Få styr på frakørselsvogn og mandskab. Det giver 20 procent kapacitetsforøgelse, hvis der kører en frakørselsvogn med optageren rundt.

3. Vedligeholdelse før det går løs

Vedligehold af optageren og klargøring før høst er koblet til kapaciteten. Der er ikke plads til nedbrud, hvis optageren skal køre samtlige dage med vejr til optagning.

Få maskinen set efter. Tjek ruller, kæder og samlinger.

4. InDstilling mod tab

Der er lidt forskel, hvordan optageren skal indstilles. 

Opgaven er så skånsom optagning som muligt og med så høj kapacitet som muligt.

Skal kartoflerne leveres direkte, så prioriter kapacitet over skånsomhed.

Skal kartoflerne ligge i et par dage eller mere, skal de tages skånsomt op. Stød og sår er årsag til stivelsestab. Tab i kule kan være helt op til 13 procent af den stivelse, der var lagt i kulen, viser forsøg hos KMC.

5. Gå i dybden for at undgå spild

Det er vigtigt at indstille optageren i dybden.

Hvert år ser vi marker med spildkartofler i fine rækker, fordi skæret ikke har været dybt nok i jorden.

Kilde: Dansk Kartoffelstivelse, juli 2020-nummeret

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.