Betalt indhold af Bayer Crop Science

Beskyt hvedens faneblad med en stærk bredtvirkende løsning

Det er nu tid til at foretage den vigtigste sprøjtning i hveden, nemlig fanebladsprøjtningen. Fanebladet er hvedens udbyttemotor, og derfor er det vigtigt, at den holdes sund og stærk, så du kan sikre optimalt udbytte.

Læs med og hør Søren Lykkegaard Hansen fra Bayer give sine bedste råd til, hvordan du sammensætter en bredtvirkende fanebladsprøjtning.

Generelt er der endnu ikke et stort sygdomspres i markerne. I marker med Benchmark kan der dog ses noget gulrust, men grundet dette års sortskifte, er der flere nye og sundere sorter i de danske marker, som er mindre modtagelig for gulrust. Derfor er fokusset i fanebladsprøjtningen primært at beskytte fanebladet mod septoria. Septoria er den mest tabsvoldende svampesygdom og svær at bekæmpe, hvis den først har fået overtaget. I pløjefrie flerårshvede marker skal man selvfølgelig også være opmærksom på hvedebladplet (DTR). I de marker kan DTR let smitte hvedeafgrøderne fra planterester på marken.

Sponsoreret Bayer Crop Science

Billede: septoria

Vælg en effektiv behandling i st. 37-39

Hvis fanebladet ikke holdes sundt, kan det ikke absorbere lys og omsætte det til vækst og kernefyldning. Derfor er det utroligt vigtigt at være på forkant i fanebladsprøjtningen, så fanebladet ikke når at blive inficeret af f.eks. septoria, før du har behandlet" anbefaler Søren Lykkegaard Hansen.

Søren Lykkegaard Hansen anbefaler, fanebladsprøjtningen skal finde sted i stadie 37-39, når fanebladet begynder at vokse frem. "På den måde sikrer du at være på forkant mod svampeangreb og holder hvedens store udbyttemotor i topform.”

Sponsoreret Bayer Coop Science

Billede: faneblad

Søren Lykkegaard Hansen anbefaler en bredtvirkende behandling med 0,7 l/ha Propulse og 0,2 l/ha Folicur Xpert. ”Propulse har en god langtidseffekt og er et middel bestående af både et triazol og et SDHI, hvilket giver en stærk effekt mod septoria, DTR og meldug. Ved at tilføje Folicur Xpert får du en god effekt mod gulrust, og du tilføjer et ekstra aktivstof til behandlingen. Således får du en bredtvirkende løsning med tre aktive stoffer, der sammen giver en stor sikkerhed mod alle typer svampeangreb.”, udtaler Søren Lykkegaard Hansen.

Tænk over din sprøjteteknik

Når du sprøjter, handler det om at få god dækning, især af fanebladet, men også det næstøverste blad, da disse herfra vil stå for mere end 60 % af kernefyldningen. ”Anvend derfor gerne minimum 200 l/ha vand ved lav hastighed for at sikre optimal dækning. I områder eller hele marker med høj biomasse kan dosering af både vand og middel med fordel øges for at sikre koncentrationen af svampemiddel”, anbefaler Søren Lykkegaard Hansen.

Faktaboks

Faktaboks om Propulse

  • Nyeste SDHI
  • Bred virkning på alle betydende sygdomme i vinterhvede
  • Særdeles god effekt på gulrust i kombination med Folicur Xpert
  • Højt nettomerudbytte i flere års forsøg

Emneord sponsoreret, Bayer Crop Science, fanebladssprøjtning, hvede, udbytte, Propulse, Folicur, svampeangreb

Betalt indhold af Bayer Crop Science

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.