Dagbog fra Australien: 800 kg i bedste hvidkløvermark og 16 kr. for rapsfrø
Hybridrapsen gav et udbytte på 1.500 kg pr. hektar, men til gengæld var afregningen også 3 australske dollars pr. kg (16 danske kr.) efter rensning, skriver Margit Thomsen fra Tasmanien.

Af Margit Thomsen, Cressy House Estate, Tasmanien

Februar måned har ikke været så varm som normalt. Måneden har også budt på mange kolde nætter - ned til 4 grader, og det har  forårsaget en del udfordringer for mange af vores afgrøder.

Slutningen af februar er dog begyndt at varme op igen, og vi har i februar fået i alt 4,2 mm nedbør.

I rajgræs har vi nu høstet de sidste tre marker. En gav 2.500 kg pr. hektar, en anden 2.000 kg og den sidste kun 1.000 kg. Den sidste mark blev oversvømmet tilbage i vinteren og foråret, og det er årsagen til at den har givet så lidt.

2.000 kg pr. hektar er målsætningen, så i betragtning af den våde vinter og våde forår er vi godt tilfredse.

16 kr. pr. kg rapsfrø

I hybridraps høstede vi 1.500 kg pr. hektar. Afregningen er 3 australske dollars pr. kg (16 danske kr.) efter rensning. Vi høster kun to tredjedele af de 20 hektar, fordi en tredjedel er hanplanter, som vi ikke kan høste på. 

Udfordringen med rapsen var, at den kom alt for sent i jorden. På grund af den våde vinter var vi ikke i stand til at arbejde på marken før begyndelsen af november, hvilket hos os svarer til slutningen af det danske forår. Rapsfrøene har derfor kun været i jorden i tre måneder.

Vi har ikke fået renset rapsfrøene endnu, så vi kender ikke udbyttet i renvare. For rapsen har vi kontrakt med det new zealandske firma Midlands Seed. 

Normalt kan rapsen sås vinter eller forår, men lige præcis i år ville afgrøden have været bedre, hvis det ikke havde været så vådt tilbage i vinteren 2016. En udfordring under høsten var, at skulperne var fladtrykte, så det var svært at få frøene ud uden at beskadige dem.

Valmuer

I den ene mark på 10 hektar valmuer var udbyttet 1.000 kg pr. hektar, som afregnes til 2.500 australske dollars pr. hektar (13.300 danske kr.). Alkaloid-tallet i denne mark var meget lavt, og det er ikke godt.

En anden mark på 10 hektar gav 2.000 kg pr. hektar med en afregning på 5.050 australske dollars pr. hektar (27.000 danske kr.), og her var alkaloid-tallet væsentligt højere.

Den tredje og sidste valmuemark gav 2.500 kg pr. hektar, hvilket altså var vores bedste resultat i valmuerne. Vi har endnu ikke fået alkaloid-tallet at vide, så vi ved ikke om marken også gav bedste afregning.

Udfordringen i valmuerne var igen en våd vinter og et vådt forår. Nogle planter væltede, hvilket betyder at de ikke kan høstes, for maskinen tager kun toppen af valmueplanterne. Meldug er en udfordring - firmaet, vi har kontrakt med, har oplevet det som et problem de sidste tre-fire år.

Video: Vild med grovfoder "downunder" - 19-årig høstede slætgræs 42 timer i træk Kvæg Mandag 13. februar 2017 · 14:17

500-800 kg i hvidkløver

I en mark med 20 hektar hvidkløver høstede vi 500 kg pr. hektar til en afregning på 4,50 australske dollars pr. kg (24 danske kr.), mens vores anden mark, der ligger på en anden gård, vi ejer, på 12 hektar gav 800 kg pr. hektar til 4,70 dollars pr. kg (25 danske kr.).

Sidste år høstede vi 1.000 kg pr. hektar i hvidkløver, så resultatet i år er en stor skuffelse. Årsagen er igen den våde vinter, vi havde, samt en relativ kølig sommer, som betød at bestøvningen ikke var optimal. Oven i kommer at afgrøden var vanskelig at høste på grund af høj luftfugtighed. 

På maskinsiden har vi investeret i en ny pivot-vandingsmaskine, der dækker 14 hektar, en Amazone gødningsspreder samt en ny marksprøjte af mærket Goldacres.

I de andre afgrøder er der også sket lidt. Den 17. februar skårlagde vi rødebedefrø-marken. Vi har sået 60 hektar havre til vinterfoder, og så venter vi på at modtage frø til 80 hektar græsfrø og 12 hektar kløverfrø. Dette skal først godkendes af tolden.

Til næste års høst har vi sået 12 hektar gulerødder til frø, som er er sået i bede, så de bedre kan klare den våde vinter.

Stærke priser for fårene

Hvad angår fåreavlen har vi solgt 400 lam (fedefår) til 130 dollars pr. stk (693 danske kr.), og vi har solgt 210 ældre får til 80 dollar pr. stk (426 danske kr.) .

Prisen på vores lam er fantastisk med 6 dollars pr. kg (32 danske kr.), normalt er prisen 4,50-6,00 dollars pr. kg (24-32 danske kr.). Prisen for skindet er 10 dollars pr. stk (53 danske kr.), og her er normalprisen 4-12 dollars pr. stk. (21-64 danske kr.) 

1. marts kom de 24 væddere ud til fårene. De kommer først ud til fedefår og en måneds tid senere til Merino- fårene.

Så alt i alt sker der lidt her på gården. Vores høst tid strækker sig helt fra december til marts, og det er en lang periode med travlhed på bedriften. Afhængig af hvor megen nedbør, vi får, kan vi holde alle ansatte nogenlunde beskæftiget alene med at vande afgrøderne.

 

 

Faktaboks

Margit Thomsen (gift Smith) er dagbogsskribent for Mark Plus

Cressy House Estate, Tasmanien

800 hektar, heraf ca 300 hektar planteavl, og 4.000 Merino-får

Alm. rajgræs, hvidkløver, hybridraps, ærter til konsum, bønner til konsum, valmuefrø, gulerodsfrø, rødbedefrø

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.