Der er flere grunde til at europæiske landmænd søger inspiration i Danmark

Ugen på Spidsen: Der bliver snakket mange forskellige sprog på gangene på Agromek i disse dage. Danske landmænd er en vigtig inspirationskilde for landmænd i andre lande – og det er bestemt ikke uden grund, skriver denne uges klummeskribent på Mark Plus.

En gåtur på gangene i messehallerne på Agromek giver i virkeligheden et ret godt billede af dansk landbrug.

Jeg er sikkert ikke den eneste, der bliver imponeret over de store maskiner. Ligesom jeg sikkert ikke er den eneste, der er vildt imponeret over de fremskridt, der bliver gjort i forhold til at lade droner, robotter og smart elektronik overtage vigtige opgaver i marken.

I virkeligheden var det nok det, der har gjort størst indtryk på mig på Agromek i år: Vi har meget smart teknologi – og vi er efterhånden ved at få et setup, hvor det virkelig rykker i marken, og hvor elektronikken faktisk gør markarbejdet betydeligt lettere og bedre.

Lille land – store maskiner

Tilbage i 1980'erne og 1990’erne skulle man til USA eller Australien, hvis man vil se store maskiner.

Sådan er det ikke længere.

Danske landmænd ligger helt i top, når det gælder store traktorer og maskiner i Europa. Ikke mindst, hvis man ser på det i forhold til, hvor mange hektar der drives på ejendommene.

En stor del af de traktorer, der sælges i dag, har over 200 hestekræfter. Gyllevognene, kartoffel- og roeoptagere er også voldsomt store.

Det kan man ikke undgå, at lægge mærke til på Agromek.

Elektronisk, praktisk og godt

Noget andet, man ikke kan undgå at lægge mærke til på Agromek, er de mange udstillere med droner, robotter og det, der vel med ét ord kan samles til: Telematics. Telematics dækker over platforme til præcisionslandbrug.

Det rykker helt vildt, og fylder formentlig fuldt ud så meget hos maskinhandlere og andre udbydere, som selve præcisionsudstyret til maskinerne.

Det er da også imponerende, hvordan systemer som for eksempel MyJohnDeere kan håndtere data fra eksempelvis CropManager. Den trådløse overførsel fra kontoret til traktoren - og retur til kontoret kører.

Det gør markarbejdet meget mere præcist, og gør at graduering af udsæd, gødning og kemi ikke længere er et særsyn. Ligesom det er et fortrinligt værktøj i forhold til dokumentation.

Det letter arbejdet, når der skal laves blandt andet gødningsplan og sprøjtejournal.

Dertil kommer de gevinster der er ved at have præcise opgørelser og data til at optimere dyrkningen af afgrøderne.

Viden skal deles

Alt det og meget mere kan man se og blive klogere på til Agromek. Og så skal man ikke undervurdere, at man kan være heldig at møde en nabo eller kollega, som – typisk for os danskere – gerne deler ud af gode ideer og erfaringer.

Det er noget af det, der har bidraget til, at dansk landbrug ligger helt i front internationalt set – og at vi kan bevare den position fremover.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.