Driftsleder på gods: Jeg skifter begge mine hvedesorter ud til ny sæson

Blog fra planteavlsbedriften: På Seinhuus Gods er driftsleder Alexander Petersen færdig med høsten af rødsvingel, og der blev lige taget hul på 120 hektar hvede, inden regnen satte en stopper for tærskeriet.

Af Alexander Petersen, driftsleder - fortalt til Stig Bundgaard

Vi er endnu ikke så langt med høsten i skrivende stund her sidste dag i juli, så det er begrænset hvor meget vores New Holland CX6090 med 24 fods skærebord har været i aktion.

Vi fik afsluttet høsten af 38 hektar 3. års Maxima-rødsvingel onsdag 17. juli. Udbyttet er opgjort til ca. 2.400 kg råvare pr. hektar og leveres til DLF.

Det er jeg ret godt tilfreds med i betragtning af så mange ting, der har været imod den: Vi kunne ikke brænde marken af i efteråret, sen nattefrost, det er en tredje års mark, og afgrøden har ligget ned under sidste del af støvningen.

Sidste år høstede vi i snit et udbytte på 1.950 kg renvare pr. hektar i samme mark, på trods af tørken.

Det, som jeg tror har reddet rødsvingelen i år, er, at den nåede at støve lidt, inden den lagde sig halvt ned efter kraftig regn med 19 mm på 20 minutter. Efter regnen var der så helt optimale betingelser, hvor den så kunne nå at støve lidt hver dag over en uges tid.

Nye sorter i hvede

Tirsdag i denne uge har vi taget hul på høsten af Benchmark-hvede.

Udbyttet ligger på knap 100 hkg pr. hektar og en vandprocent på 16. Onsdag har vi fået 14 mm nedbør, som midlertidigt har sat en stopper for høsten.

Nu glæder jeg mig til at se udbytterne i Lili-hvede. Den har set rigtig god ud gennem vækstsæsonen, og jeg håber den kan give lidt mere. I alt har vi 120 hektar med hvede.

Et fokuspunkt for næste sæson i hvede er, at vi skal have nogle sundere sorter. Benchmark har været for dyr at drive frem i år med gulrust og septoria, og jeg har nu droppet både den og Lili. I ny sæson vil jeg så Informer på to tredjedele af hvedearealet og Kvium på en tredjedel. Sidstnævnte er velegnet til tidlig såning og skal sås pløjefrit efter spinaten.

Vi skal også have fokus på at ramme timing og dosering af vækstregulering bedre. Benchmark hveden har i år givet lidt udfordringer med lejesæd.

Farmtracking er et godt værktøj

Jeg har nu været ansat på ejendommen i et år, og har her i sommer været rundt på hele ejendommen for at kigge efter flyvehavre.

Jeg har brugt Farmtracking til at registrere eventuelle ukrudtsproblemer. Vi har pletter med primært tidsler og kvik, og dem så vi ikke i samme grad i det tørre 2018. Pletterne skal have en omgang Roundup, før vi pløjer, samt øget fokus i kommende sæson.

Jeg synes FarmTracking er et rigtig godt værktøj til at kortlægge og give en samlet beskrivelse af, hvilke problemer der er, og hvor de er, så vi kan have fokus på dem til næste sæson.

FarmTracking er også brugt til at registrere, hvor der er udfordringer med dræn. Vi fik en del vand i marts, også noget i maj-juni, som har givet et fint billede af, hvor vi skal have kigget på drænene.

Faktaboks

Alexander Petersen

• Uddannet agrarøkonom, blogger til Mark Plus

• Driftsleder på Seinhuus Gods på Stevns siden sommeren 2018

• 330 ha agerjord, JB 6-7

• 250 ha skov, udlejningsboliger

• Markplan: 119 ha vinterhvede, 100 ha maltbyg, 52 ha spinat til frø, 38 ha rødsvingel

• Ansatte i markdriften: Driftsleder, maskinfører og til sommer en høsthjælp

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.