Driftsleder prøver trick - Bruger menneskehår mod kronvildt

Den økologiske vårbyg er blevet skårlagt, men gården Skovlyst har forinden haft problemer med kronvildt i marken.

Kronvildt kan forårsage skader på marker, hvor de enten tramper kornet ned eller tager en bid af afgrøden. 

På Skovlyst ved Vorbasse nær Billund er driftsleder Jesper Bay en af de landmænd, der har haft problemer med kronvildt.

Derfor prøver han i år for første gang et for ham nyt trick. Jesper Bay har i år fået gammelt hår fra den lokale frisør og spredt det rundt om markerne - og ligeledes sprøjtet med deodorant.

Begge dele afgiver nemlig menneskelugt, der får kronvildtet til at holde sig væk.

"Jeg havde aldrig hørt om metoden før. Dyrene har flere gange været forbi, og vi kæmper lidt med dem, men det her ser ud til at virke. Når der er gået en måned, er lugten aftaget, og så gør vi det igen", fortæller Jesper Bay, der startede som driftsleder på gården i januar.

Ikke prøvet skårlægning før

Den økologiske gård har 180 hektar med 15 hektar vårbyg på sandjord, hvor Jesper Bay har vandet fire gange siden april og med græs som forfrugt. Derudover dyrker de også rug, havre og græs. Alt går som foder til gårdens 140 Jerseykøer.

"Vi har kun høstet vårbyg, men vi er rigtig positive. Det er et godt udbytte, det var nogenlunde tørt, og kernerne så også fine ud. Vi har ikke prøvet skårlægning før, men i år havde vi så meget græs og rødkløver i marken. Normalt høster vi vårbyg på roden," siger Jesper Bay.

Han forventer 5 ton i udbytte pr. hektar.

"Det er nogenlunde samme udbytte som sidste år, og med økologisk vårbyg kan vi godt være tilfredse", siger han.

Lige nu er afgrøden lagt i gårdens tre siloer, hvor det bliver valset hen over vinteren.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"Nu skal vi køre halm, og så skal vi vurdere, om vi skal høste 10 hektar rug. Vi kunne godt bruge noget tørvejr, men vi håber på 5 ton pr. hektar", lyder det fra Jesper Bay.

Med billederne deltager Jesper Bay i konkurrencen i 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.