Tilbageblik på Skyd Høsten: Tærsket løbehjul og skibriller til kartofler

Vi ser tilbage på nogle af de sjove historier og detaljer, der blev fortalt under årets høst.

Blandt mejetærskere og kornvogne viser et tilbageblik på årets høsthistorier også glimt af familien samlet over specielle traditioner og landmænd, der tærsker andet end de klassiske afgrøder.

De fleste danskere spiser formentlig æbleskiver, når kulden bider udenfor, og kalenderen siger december. Men i gamle dage var æbleskiver en yndet spise til høstgildet, og den tradition har familien Faurholt i Tylstrup ved Aalborg holdt fast i.

For første gang skulle Pernille Faurholt på 25 år servere traditionen til familien, da de blev færdige med høsten.

"Æbleskiver er en tradition, som min farmor startede i vores familie, som hun havde fra sine forældre. Jeg skulle lave dem for første gang i år, så det var lidt spændende", fortæller hun.

Hos I/S Skovgaard på Østfyn har markmand Anton Berg Hedemann i de sidste tre år også fået julemaden serveret, dog af hustruen til ejendommens ene ejer, Hans Christoffersen.

"Æbleskiverne er lidt sværere at finde i køledisken på denne tid af året. Men det gik!" fortæller han.

Skibriller og legetøj

Ingen jul uden legetøj. Eller resterne af det. Da 59-årige Per S. Mortensen satte sine forventninger for udbyttet af vinterhvede, regnede han ikke med at finde resterne af et løbehjul og en bold i sin Dronningborg 4500. Dog fandt han kun det ene hjul og mangler stadig styret.

"Det kan være, det kommer, når jeg skal så hvede igen. Jeg oplever af og til, at børnene leger i marken, men jeg synes, de er søde. Det er en del af at bo op ad en by. Jeg fandt også engang et kondom«, siger han og griner.

Historien blev en af de mest læste fra Skyd Høsten.

En tredje og mærkværdig historie fra årets høst kommer fra familien Skovsgaard, da de for første gang skulle høste økologiske kartofler i starten af september.

Efter flere timers jord og støv i luften måtte de hente forstærkning.

"Det støvede helt vildt, og da vi nåede til lørdag middag, kunne de unge faktisk godt tænke sig at låne vores skibriller. Det blev en succes! Vi lignede en flok idioter, men det var dejligt", siger Tatiana Skovsgaard, hustruen på gården.

Gården har parret haft siden 1995, og de har været økologer siden 1998. I dag driver de cirka 1.100 hektar med 580 malkekøer og har 15 ansatte. Naboen, Lars Jensen, hjalp til under kartoffelhøsten med sin Fendt 718 og 10 år gamle kartoffeloptager.

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle