Økologiske kartofler blev høstet med skibriller på

En 10 år gammel kartoffeloptager blev for første gang sendt i marken på Revslundgaard, hvor hele familien blev sat i gang.

For første gang på Revslundgaard tog de sidste fredag hul på årets økologiske kartofler i Branderup J ved Aabenraa.

Både ejer Jens Peter Skovsgaard, hustru og tre børn samt kolleger og naboer knoklede løs, mens de sorterede sten fra de mange kartofler på i alt 15 hektar fordelt over tre dage.

En af dem var hustru Tatiana Skovsgaard, der normalt står for kosten og gennemgang af regninger.

"Det var rigtig spændende, og vi var heldige med vejret, så det gik rigtig godt. Vi blev færdige søndag aften, og der havde vi haft 14 forskellige mand på kartoffeloptageren", fortæller hun.

Skibriller i marken

Gården har parret haft siden 1995 og har været økologer siden 1998. I dag driver de cirka 1100 hektar med 580 malkekøer og har 15 ansatte.

Det var første år med kartofler på den økologiske gård, og derfor hjalp naboen, Lars Jensen,  til med sin Fendt 718 og 10 år gamle kartoffeloptager. 

"Det støvede helt vildt, og da vi nåede til lørdag middag, så kunne de unge faktisk godt tænke sig at låne vores skibriller. Det blev en succes! Vi lignede en flok idioter, men det var dejligt", siger Tatiana Skovsgaard med et smil og fortsætter:

"Jeg var imponeret af, hvordan de unge tog det. Det er jo et møgbeskidt arbejde, og du skal være hurtig på fingrene til at sortere sten fra, og det klarede de godt. Vi havde ingen erfaring, så alle var fuldstændig grønne, da vi gik ind i det".

Holdet skulle i gang kl. 06 om morgenen for nå alle 15 hektar hen over weekenden.

Kartoffelskimmel og visne blade

Det gode humør kom på trods af, at udbyttet på kartoflerne ikke gik som forventet. I stedet for 30 ton pr. hektar, fik de cirka 24 ton pr. hektar og en stivelsesprocent på 15 procent. Normalt skal stivelsesprocenten ligge omkring 20.

"Kartoflerne stod rigtig godt, men en luftbåren skimmelsvamp kunne vi ikke gøre noget ved. Allerede midt i juli eller start august, var bladene visnet, og der skulle de gerne have stået lidt endnu", fortæller Tatiana Skovsgaard.

Dog kan hun mærke, at hendes mand er godt tilfreds med høsten i år, der også indebærer græs, hestebønner, majs og forskellige kornsorter. Familien glæder sig allerede til næste års sæson af kartofler.

"Min mand er optimistisk. Han tror altid, det bliver bedre næste år, så det finder vi ud af", siger hun efterfulgt af et grin.

"Han er rigtig godt tilfreds med høsten, og vi har solgt en del korn som brødrug og maltbyg. Majs er det næste på skemaet".

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Årets høst af kartofler går til kartoffelmelsfabrikken AKS i Toftlund.

Tak for i år!

Konkurrencen ’Skyd Høsten med Gjensidige’ er nu slut, og vinderne vil blive offentliggjort i LandbrugsAvisen og på Landbrugsavisen.dk i uge 38.

Igen i år har engagementet været stort, og LandbrugsAvisen vil gerne takke for alle indsendelserne fra hele landet.

Det har været uvurderligt at følge med i alle de forskellige høsthistorier, og vi glæder os meget til næste år.

PÅ GENSYN I 2020!

https://landbrugsavisen.dk/files/styles/article_scaled/public/skydhoesten2017_lang_logo17.png?itok=BgLROvGo

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.