Endelig færdig med kornet: "Høst er sjovt, men rart det er overstået"

Med undtagelse af hestebønner nåede Morten S. Jensen og hans far at blive færdig med kornhøsten inden september.

Tredje gang er lykkens gang.

To gange måtte Morten S. Jensen køre tomhændet hjem efter at have set til markerne med hvede hos sin far i Kibæk ved Herning. Hveden var for våd, og der stod ukrudt i bunden. Derfor måtte de tage sprøjtemidler i brug og efterfølgende høste ved dagslys.

Gårdens egen John Deere 9540 WTS med 18 fod skærebord arbejdede sammen med naboens John Deere 9640 WTS med 22 fod skærebord for at blive færdig med de sidste 14 hektar hvede.

"Da vi var færdige, holdt vi stille og fik en øl og sodavand i marken. Når man skal starte med at høste, så er det sjovt, men når man så endelig stopper, er det rart, det er overstået, fordi du konstant tænker over, om du skal høste", fortæller Morten S. Jensen på 25 år.

Målet var at blive færdig inden den 1. september, og det lykkedes præcis dagen før. Dog måtte de sidde fast med mejetærskeren en gang imellem.

"Der begyndte at komme bløde huller i jorden. Der sad vi fast i mejetærskeren og måtte trække den op med traktoren. Det gav en masse spor i marken, men det var kun til sidst på måneden", siger Morten S. Jensen.

Byger hver halve time

På markplanen er der på hans fars i alt 230 hektar af JB-1 sandjord: rug, vinterbyg, vinterhvede, vårbyg og hestebønner. Sidstnævnte mangler stadig at blive høstet. Til gården hører der også 550 søer.

"Jeg vil beskrive høsten som udfordrende, fordi der ofte har været bygevejr. En dag kom vi ud og høste kl. 13:00, så tog vi den første række. Så kom der en byge, og da vi kørte igen en halv time senere, så kom der en byge mere. Sådan var det meget under kornhøsten", siger Morten S. Jensen.

Generelt er det dog gået fint med udbytterne, der ligger over gennemsnittet. Den sidste høst med hvede gav cirka 65 Hkg med 14 procent vand.

"Vårbyg var god til at starte med, men jo mere vand der kom, jo lavere blev udbytterne, og nogle steder var den knækket ned. Men ellers generelt god høst", lyder det fra Morten S. Jensen.


Tak for i år!

Konkurrencen ’Skyd Høsten med Gjensidige’ er nu slut, og vinderne vil blive offentliggjort i LandbrugsAvisen og på Landbrugsavisen.dk i uge 38.

Igen i år har engagementet været stort, og LandbrugsAvisen vil gerne takke for alle indsendelserne fra hele landet.

Det har været uvurderligt at følge med i alle de forskellige høsthistorier, og vi glæder os meget til næste år.

PÅ GENSYN I 2020!

https://landbrugsavisen.dk/files/styles/article_scaled/public/skydhoesten2017_lang_logo17.png?itok=BgLROvGo

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle