Havrerødsot: Tjek vintersæden ekstra grundigt - lusene gemmer sig i bladskeder

Vi er nu så langt henne i oktober, at der næppe kommer en ny indflyvning af lus. Konsulent anbefaler at udføre en lusesprøjtning, næste gang det er sprøjtevejr - selvfølgelig betinget af at skadestærsklen er overskredet.

"Bladlus i vintersæden i september-oktober betyder risiko for havrerødsot, og lige nu er der masser af bladlus at finde. Værst er det i tidligt såede marker, men selv i marker, der er sået til normal tid 20. september, kan det være nemt at finde lus."

Det beretter Finn Olsen, teamleder for planteavl hos Sønderjysk Landboforening.

"Vores rekord er for en mark i registreringsnettet, hvor der var lus på 14 procent af planterne, så nogle steder er det meget slemt," siger han.

Han anbefaler derfor, at landmændene kommer ud i kornmarken og tjekker for bladlus.

"Nogle landmænd siger, at de ikke rigtig finder lus. Men man skal huske på, at det har været noget køligt de seneste dage, og derfor kan lusene gemme sig i bladskederne. Så sørg for at få næsen helt ned og træk bladene fra hinanden, hvis det er en kold dag," anbefaler han.

Den vejledende skadestærskel hedder 2-3 procent planter med lus.

"Den er lidt svær at arbejde med. Jeg anbefaler, at man i stedet bruger følgende tommelfingerregel: Gå ned på knæ i kornmarken, og kan du hver gang finde en eller flere lus, så langt øjet rækker, er du over skadestærsklen," lyder anbefalingen fra den sønderjyske konsulent.

Bekæmp næste gang det er sprøjtevejr

Der er langt størst risiko for, at smitten spreder sig, hvis lusene har sat unger i verden, mens en sprøjtning ikke haster så meget, hvis der kun er tale om enkelte lus.

"Vi er nu så langt henne i oktober, at der næppe kommer en ny indflyvning, så jeg vil anbefale at man udfører en lusesprøjtning, næste gang det er sprøjtevejr - og selvfølgelig betinget af at skadestærsklen er overskredet," siger Finn Olsen, og han tilføjer:

"Selv om man har sprøjtet mod lus i vintersæden allerede én gang for et par uger eller mere siden, skal man fortsat holde øje med om der er lus i vintersædsmarken."

Selv om 2014 generelt var et noget værre år med hensyn til lus i vintersæden i efteråret, skal man alligevel tage truslen alvorligt i år. 

"Hvis man kigger på registreringsnettet, er vi i år ikke i nærheden af at have lige så mange lus som i efteråret 2014, men man skal huske på, at den kurve er et gennemsnit for hele landet, så det konkrete angreb afhænger jo af, hvor man bor.

Vi må bare sige, at her i det sønderjyske tæller vi mange lus i registreringsnettet, og vi finder også rigtig mange lus hos landmændene, og jeg kan forestille mig at det samme er tilfældet andre steder, hvor klimaet er mildt," siger Finn Olsen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.