Kornafgrøde sået 2. januar: Marken ser fantastisk ud her i solen

Carsten Rønde, Trige ved Aarhus, stod for årets - måske - første såning den 2. januar. I dag er vårhveden kommet fint op, og den økologiske landmand er spændt på både at se, hvordan vårhveden arter sig efter tre forskellige forfrugter, og hvor udbyttet lander.

Torsdag 2. januar var økologisk landmand Carsten Rønde, Trige ved Aarhus, på pletten med  - måske - landets allerførste såning i kalenderåret 2020.

Fem hektar vårhvede af sorten Harenda blev sået af maskinstationen med et 4 meter Amazon rotorhavesæt med frontmonteret pakker på en god JB 4-5 jord.  

Såningen af de fem hektar blev delt ud på marker med tre forskellige forfrugter - græsmark, vinterhvede og havre - for at teste, om det giver sig udtryk i en forskel på vårhvedeafgrøden i løbet af sæsonen. De markstykker, der var mest tørre, blev udvalgt til såning.

Markerne blev pløjet 30. december, og foragrene er tallerkenharvet, hvorefter jorden har ligget urørt og tørret i tre dage.  

Sådan ser vårhveden onsdag 5. februar. Privatfoto

Spirede efter 14 dage

Her godt en måned efter såning står vårhveden fantastisk trods det våde vejr i januar, fortæller Carsten Rønde. 

"Kernerne spirede efter 14 dage, og efter tre uger kom planterne op af jorden. I dag (onsdag 5. februar, red.) kan du se sårækkerne.

Der er næsten ikke noget ukrudt at se, og det ser fantastisk ud her i solskinsvejr", siger Carsten Rønde, der konstaterer, at der endnu ikke er forskel at se på vårhvedemarkerne i forhold til at de har tre forskellige forfrugter.

Carsten Rønde regner med, at den tidlige såning betyder, at planterne vil buske sig bedre, udvikle større aks, og at han dermed kan lande et pænt højere udbytte end ved et normal såtidspunkt i begyndelsen af april.

Sidste sæson såede Carsten Rønde vårhvede i november 2018 som forsøg, men afgrøden tog noget skade af voldsomme regnmængder og udbyttet endte på 45 hkg pr. hektar.

"Vårhveden ser bedre ud i år end sidste sæson", vurderer han.

Vårhveden er bredsået på almindelig vis, men med hele 265 kg udsæd pr. hektar, hvilket er 25 kg pr. hektar mere end normalt, så afgrøden bedre kan holde til en ukrudtsstrigling i det tidlige forår.

Carsten Rønde i vårhvedemarken 5. februar. Privatfoto 

Rigeligt med strøm i jorden

Den østjyske landmand forventer, at der er strøm nok i jorden, så vårhveden ikke kommer til at mangle kvælstof. Efter havren kom der nemlig selvsået kløver op, vinterhvedemarken er tildelt staldgødning, og omsætning af græsmåtten vil naturligvis også gøre kvælstof tilgængeligt, påpeger han. 

"I nødstilfælde kan jeg køre gylle ud på vårhveden, men jeg tror ikke det bliver nødvendigt", mener Carsten Rønde.

Carsten Rønde driver i alt 165 økologisk planteavl på bedriften Trige Vestermølle, hvor markplanen blandt andet tæller vår- og vinterbyg, hvede, triticale og græs.

Derudover har han økologiske søer og producerer hvert år 2.600 økologiske slagtesvin og 45 økologiske ammekøer.

Mark Plus vil frem til og med høst 2020 med jævne mellemrum fortælle om udviklingen i tidligt sået vårhvede hos Carsten Rønde.


Såningen af vårhvede 2. januar 2020 blev forestået af Poul Sørensen. Privatfoto

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.