Landmand: Jeg graduerer al gyllen til vårsæd på andet år - tydelig at se effekt

Heine Kjeldgaard graduerer alt det, han kan komme afsted med. Både alt det af deres gylle, der nedfældes - og alt handelsgødning.

- Vi begyndte at graduere gyllen, fordi vi bruger rigtig meget gylle på bedriften. Vi er også begyndt at dyrke maltbyg, og vi vil være sikker på, at kunne holde proteinprocenten nede, fortæller Heine Kjeldgaard fra bedriften Hanghøj på Mors.

75 procent af Hanghøjs samlede N-mængde udbringes med gyllen, og al vårsæd bliver tæt på fuldgødsket med gylle.

For at få den bedste N-udnyttelse, gradueres gyllen derfor til vårafgrøder, når den nedfældes, mens handelsgødningen gradueres til vinterafgrøder.

- Da vi købte en gyllevogn, der kunne graduere forrige år, begyndte vi at graduere alt det gylle, der nedfældes. Sidste år var første år, og vi fortsætter i år, siger han.

Erfaren i at lave tildelingskort

Heine Kjeldgaard synes ikke, det tager ret lang tid at graduere gyllen, når man har teknikken på maskinerne, og man er vant til at graduere og lave tildelingskort.

- Jeg laver tildelingskortene i CropManager ud fra biomassekort fra satellit. Det er fuldstændig den samme teknik for graduering af gylle som for handelsgødning og sprøjtemidler, siger han.

Han har kørt +/- 25-30 kilo N op og ned i gyllen. Reaktionstiden er lynhurtig, fortæller han.

- Vi kunne tydeligt se visuelle forskelle i markerne, som blev mere ensartede, end de plejer. Især i én mark hvor jorden er meget uensartet, og nærmest varierer fra JB 1 til JB 10. Her kunne vi virkelig se effekten, fortæller han.

De synes også, udbyttet er blevet mere ensartet. Vårbyggen er med frøudlæg og såes på hveranden række. Udlægget kom også mere ensartet i gang.

Undgår overlap med Sektionskontrol

Gyllevognen har flere præcisionsfunktioner end graduering, fortæller Anders Bjerregaard, der er første markmand på Hanghøj.

- Den har sektionskontrol og løfter automatisk, når man når ned til forageren, så der stort set ikke sker overlap. Der er faktisk mange gyllevogne i dag, der har den funktion. Men ikke ret mange gider bruge den.

- Det er synd, for det kræver kun, at man får lavet mark-grænser rundt om markerne. Og det er så dejligt afslappende at køre med, siger Anders Bjerregaard.

Læs meget mere om Heine Kjeldgaard og hans graduering af gyllen i fagmagasinet MARK Special om gødning og planteværn, der er udkommet 14. marts.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.