Landmand på Mors: Vinterbyggen har klaret sig bedst

Hos Torben Olesen Nørgaard ser det ud til at, vinterbyggen er den afgrøde, der har klaret sig bedst i tørken.

22. juni blev den første vinterbyg høstet på en gård ved Sdr. Dråby på Mors.

LandmandTorben Olesen Nørgaard høstede ene mand de første strå og er i gang med at høste de resterende 50 hektar i de her dage. Landbrugsavisen.dk fangede ham i mejetærskeren på marken i gang med at høste vinterbyg.

"De første 3 hektar er allerede høstet og på sandet jord, så det har ikke givet det bedste udbytte, men lige nu ville jeg ønske, at vi havde haft 50 hektar mere, for det ser ud til, at det er vinterbyggen, der har klaret sig bedst," fortæller Torben Olesen Nørgaard.

Bedriften har i alt 200 hektar afgrøder med henholdsvis vinterbyg, vårbyg, hvede og græs. Udover det har familien en minkbesætning på 5400 tæver og en Hereford besætning på 20 køer og opdræt.

Afgrøder giver under gennemsnittet

Torben Olesen Nørgaard kører cirka 1000 bigballer hjem til deres køer, mink og opvarmning til husene og til eget tørreri. Alt kornet bliver solgt som foderkorn.

Men han kan allerede nu konstatere, at udbyttet bliver under gennemsnittet. Vinterbyggen alene ligger cirka på 55 til 60 tønder pr. hektar, hvor det normalt ligger på 75 til 80 tønder. 

"Det kommer nu ikke bag på os, med alt den vandmangel," fortæller Torben Olesen Nørgaard og fortsætter.

"Det er ikke et resultat, som vi kan råbe hurra for, og vi er da heller ikke tilfredse."

Udbyttet af resten af vinterbyggen og hveden tænker parret bliver gennemsnitlig, mens vårbyggens udbytte nok bliver under middel.

"Den klarer sig simpelthen ikke særlig godt. Der er for få aks og står ikke tæt nok," fortæller Torben Olesen Nørgaard.

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

Høster alene – der er travlt på bedriften

Normalt har Torben Olesen Nørgaard en ekstra mand til at hjælpe med høsten sammen med sine fire sønner. Men i år har han indtil videre været alene med høsten.

"Fordi høsten er kommet så tidligt i år, så er den ramt lige oveni i en travl periode på gården. Vi er lige nu også i gang med at sætte vores minkunger ud to og to, som også tager tid og mandskab. Og vi høster ikke så meget lige nu, så jeg kan godt klare høsten alene indtil videre, men når vi rigtig går i gang, så kommer der mere hjælp," siger Torben Olesen Nørgaard.

Han regner med at høste i tre timer mere i dag, og så kan han vende snuden tilbage til gården.

Torben Olesen Nørgaard deltager i Skyd Høsten Bedst med sit indsendte billede.

Faktaboks

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 15 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterby, alm. rajgræs og hvidkløver.
  • Mangler høst: Vinterraps, vinterhvede, vårbyg, triticale, rug, havre, spinat til frø og hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord Skyd høsten

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.