Landmand sender hestebønner til gods som helsæd: Jeg redder, hvad reddes kan

”Det svarer til, at man har en syg gris, som aldrig bliver rask, og så vælger man at skyde den. Det er det samme, jeg desværre har måttet gøre her”.

Selvom det var mindst en måned i forvejen, så har svineproducent Albert Rasmussen for nylig været i marken for at hive 12 hektar hestebønner hjem.

Det sker fordi, afgrøderne var usædvanligt misfornøjede grundet det tørre vejr, og Albert Rasmussen betegner det nærmest selv som en redningsaktion, hvor han har taget samtlige hektar som helsæd.

”Jeg har simpelthen gjort det for at redde, hvad der reddes kan. Det var så ringe, og det bliver ikke bedre nu, for det tørrer simpelthen væk”, lyder det fra landmanden, der driver en slagtesvineproduktion med 4.500 årlige slagtesvin og 90 hektar på Blegindøstergaard nær Hørning.

”Det svarer til, at man har en syg gris, som aldrig bliver rask, og så vælger man at skyde den. Det er det samme, jeg desværre har måttet gøre her”, siger han til landbrugsavisen.dk

Mindre end en tredjedel af normalt udbytte

Samlet set har Albert Rasmussen hentet 55 tons masse på de 12 hektar, hvoraf en hel del tegner sig for ukrudt, brændenælder og alt, hvad der ellers lige kan poppe op blandt rækkerne.

”Jeg vil tro, at jeg havde haft maksimalt to tons hestebønner, hvis jeg havde valgt at høste dem på vanlig vis. Det skal ses i lyset af, at vi sidste år fik syv tons på den samme mark”, siger han.

Selv om det er nærliggende at skyde skylden på den usædvanligt tørre vækstsæson, så udpensler Albert Rasmussen, at der har været tale om en usædvanligt uheldig cocktail.

”Jeg har haft noget dårlig udsæd, og samtidig kiksede min ukrudtssprøjtning desværre. Det har betydet, at ukrudtet er løbet løbsk”, siger han og uddyber, at han også var i en erfagruppe med hestebønner, hvor det sidste år ikke havde gjort den store forskel, om man havde gødet eller ej.

”Sidste år fik vi syv tons hestebønner på marken, selvom vi ikke havde gødet, og det samme fik dem, som havde gødet en masse. Derfor besluttede jeg, at jeg ikke ville gøde i år heller. Men i år har det bare været diametralt modsatte forhold, og afgrøderne er i vækstsæsonen nærmest brændt af. Så man kan sige, at det er gået, som det er, fordi jeg gjorde noget af det, der lykkedes sidste år, og fordi jeg prøvede noget nyt”, siger han.

Gods tog sig af regningen

De 12 hektar hestebønner, der blev taget som helsæd, blev solgt til Sophiendal Gods, som i samme ombæring afholdt alle omkostninger med at få høstet bønnerne.

Helsæden kom i hus med hjælp fra en lokal maskinstation, der kørte med en Claas Jaguarsnitter 860, og selve høsten gik upåklageligt, lyder det.

Sophiendal Gods har også for nylig høstet majs, og Albert Rasmussens helsæd skal derfor bruges som ensilage med majsen. 

Kan redde en smule hestebønner

På den nu høstede jord skal der sprøjtes, og så vil Albert Rasmussen vente, til der kommer vand fra oven, før han sår alle 12 hektar med hvede.

”Og hvis der kommer vand, vil jeg stubharve den, og så kører jeg med reduceret jordbehandling, og så sår jeg hveden omkring 1. september”.

Albert Rasmussen har yderligere fire hektar med hestebønner, som står på en stiv lerjord. Her er afgrøderne stadig fine, og her planlægger svineproducenten at høste dem om en måneds tid.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.