Minister bagatelliserer konsekvenser af sprøjteforbud

L&F mener, at forbuddet mod at gøde og sprøjte i §3-områder har langt større økonomiske konsekvenser, end ministeren vil erkende.

»Vi vil både landbrug og natur. Vækst i landbruget og fremgang for naturen er ikke modsætninger.«

Sådan sagde miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i et åbent samråd om landbrugets vilkår i Folketinget tirsdag eftermiddag. Det overbeviste dog ikke spørgerne. Og Hans Chr. Schmidt (V) noterede bl.a., at forbuddet mod at gøde og sprøjte i §3-områder selv efter regeringens egne beregninger vil koste dyrt.

Driftstab og værditab

Ifølge ministeren vil forbuddet koste landmændene driftstab på 47,1 mio. kr. og for 80 procent af landmændene vil tabet årligt være 7.500 kr. i gennemsnit. Dertil kommer 0,33 procent af landbrugets samlede værdier.

»0,33 procent er ikke meget,« sagde ministeren, men Hans Chr. Schmidt noterede ,at det svarer til 1,2 mia. kr. og at regeringens beregning af tabet ligger langt under landbruget egen beregning.

»Man tager 1,2 mia. kr. i værdier fra landbruget midt i landbrugets værste krise,« sagde han.

Bagatelliserer

Hos Landbrug & Fødevarer lyttede områdedirektør Niels Peter Nørring og afdelingsleder Anders Panum fra Landbrug & Fødevarer til ministerens bagatellisering af tabet med rynkede pander.

»Ministeren bagatelliserede de økonomiske konsekvenser af lovforslaget. Det har meget vidtrækkende konsekvenser for de berørte landmænd. Det er helt urimeligt, at man trækker tæppet væk under mange landmænd og blot henviser til, at man jo bare kan få erstatning ved en ansøgning eller efterfølgende langvarig proces ved domstolene,« siger Niels Peter Nørring.

Regeringens forslag strider ifølge Niels Peter Nørring mod alle de flotte skåltaler, som man har hørt de seneste år, om vækst og beskæftigelse. De kommende Vandplaner og lovforslaget om ændring af naturbeskyttelsesloven, herunder forbuddet om sprøjtning og gødskning af paragraf 3 arealer, vil have meget store konsekvenser for mange landmænd.

»Selv om landmændene fik fuld og hel erstatning vil der være betydelige negative konsekvenser for beskæftigelse og eksport,« understreger han.

Emneord gødskning, planteavl, l&f

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.